12.000 de mașini electrice și hibrid, finanțate prin Rabla Plus în 2021. S-au depus doar 9.750 de cereri. Care sunt condițiile

Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Ion Vasile, a explicat joi, 6 octombrie, câte autovehicule electrice și hibrid vor primi finanțare prin Programul Rabla Plus. Numărul lor este estimat la 12.000 de unități, faţă de cele 3.550 înregistrate în 2020. Momentan s-au depus doar 9.750 de solicitări. Finanțare va primi și infrastructura de stații de încărcare pentru acest tip de mașini.

„Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este principalul partener al electro-mobilităţii şi al industriei auto în România. Bugetele au crescut de la an la an.

Dacă în 2019 au fost finanţate 1.700 de autovehicule electrice şi hibrid, în 2020 au fost finanţate 3.550. Anul acesta estimăm undeva la 12.000 de autovehicule.

Până acum sunt înscrise 9.750 de cereri pentru autovehicule electrice şi hibrid”, a precizat Ion Vasile, la conferinţa de deschidere a Salonului Auto Bucureşti & Accesorii 2021, de la Romexpo.

Și infrastructura stațiilor de încărcare trebuie dezvoltată

Reprezentantul AFM a adăugat că un alt program important și conex se referă la dezvoltarea infrastructurii de staţii de încărcare a maşinilor prietenoase cu mediul.

„La fel, unul dintre obiectivele majore este dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare. Până în momentul de faţă, finanţările de la Administraţia Fondului pentru Mediu au mers către 200 de staţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice.

Datorită lansării noului Ghid de finanţare în consultare avem o sesiune de finanţare pentru Unităţi Administrativ – Teritoriale, unde avem disponibili 500 de milioane de lei. Avem și o schemă de ajutor de stat, aprobată pentru operatorii economici, unde avem alocaţi 50 de milioane de euro. Este o sesiune căreia îi vom da drumul începutul anului viitor”, a mai spus Ion Vasile.

Rabla Plus acordă două tipuri de ecotichete

În Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete: 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Totodată, persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei. Persoanele care doresc să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predau o maşină uzată, pot cumula ecotichetul cu prima de casare, în valoare de 5.500 de lei.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole