30 de mandate de percheziție într-un dosar de înșelăciune și fals în înscrisuri

Publicat: 04 mart. 2024, 11:16, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
30 de mandate de percheziție într-un dosar de înșelăciune și fals în înscrisuri

Polițiștii IPJ Prahova-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au descins la mai multe persoane fizice dar și la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, din județele Sibiu, Timiș, Constanța, București, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara și Gorj.

30 de mandate de percheziție

Descinderile au loc la scurt timp după ce, a apărut suspiciunea că în perioada 2018-2020, mai multe societăți comerciale ar fi solicitat și ar fi obținut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program național, inducând în eroare o instituție și băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăți comerciale, care aveau aprobate finanțări prin intermediului unui program național, în sume de 200.000 de lei și TVA (în cazul societăților neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate.

Ulterior, ar fi schimbat sediului social al societății la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăților.

În scopul implementării programului și obținerii fondurilor conform contractului de finanțare încheiat cu băncile partenere, participanții ar fi furnizat documentele justificative necesare în dosarul de finanțare (cum ar fi oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă etc.), care dovedeau doar formal îndeplinirea condițiilor pentru a primi finanțarea.

După ce fondurile ar fi fost primite, sediile societăților comerciale utilizate ar fi fost desființate sau ar fi expirat.

Opt persoane duse la audieri

În urma descinderilor, opt persoane au fost duse la audieri. Acestea sunt vizate de un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române