33 de ani, de la Moș Gerilă la Moș Crăciun

Publicat: 25 dec. 2022, 10:56, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
33 de ani, de la Moș Gerilă la Moș Crăciun

Sărbătorile de Crăciun din acest an sunt mohorâte și lipsite de speranță, fiind sechestrate de teama pentru ziua de mâine. Ded Maroz sau Moș Gerilă, zeul bătrân care stăpânea împărăția frigului din nordul Rusia, a venit acum sub mantia roșie a lui Moș Crăciun ca să împartă cadouri românilor.

Practic, românii l-au așteptat pe Moș Crăciun rememorând asediul terorii lui… Moș Gerilă din decembrie 1989. Atunci, când caloriferele erau mai mult reci decât călduțe, Moș Gerilă scotea din sac câte o sacoșă de plastic de-un leu cu două portocale, o ciocolată Scufița Roșie și o carte de colorat. 

Uneori, Moș Gerilă era mai darnic și lăsa în pungă o mașinuță din plastic, o pereche de șosete flaușate, o mingie de cauciuc, un „Nu te supăra frate”, niște bețișoare de Maroco sau o păpușă Arădeanca. 

Portocalele, decojite în spirală, erau savurate felie cu felie – „păstrează și pentru mâine, nu mânca azi tot!”. Cojile nu se aruncau, erau puse pe calorifer, la uscat, ca să miroasă în casă a Crăciun. 

Singurele cadourile de lux de sub brad erau bananele și ciocolatele chinezești. Bananele veneau din Africa și erau verzi, fapt pentru care se coceau pe șifonierele din România învelite între paginile ziarului Scânteia.

Tot atunci, mai exact în decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu se întâlnea cu Mihail Gorbaciov la Moscova, cu prilejul participării la întâlnirea la nivel înalt a conducătorilor statelor membre ale Tratatului de la Varșovia. A avut loc un schimb dur de replici între cei doi, încheiat cu o amenințare din partea lui Mihail Gorbaciov care-i cere lui Nicolae Ceaușescu să îmbunătățească nivelul de trai al populației și să respecte drepturile omului.

Ulterior, între 18-20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a efectuat o vizită oficală de prietenie în Republica Islamică Iran cu prilejul căreia a semnat Programul pe termen lung pentru dezvoltarea cooperării economice, comerciale și tehnice dintre cele două țări.

Peste 33 de ani, tot în decembrie 2022, când caloriferele sunt la fel de reci ca până-n 1989, mai ales în București, Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen. Dar, cu toate acestea, ulterior, Coreea de Sud este luată cu asalt de jumătate dintre membrii Guvernului în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, flancat de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Însă, nu se știe de ce. Și nu știu nici oficialii coreeni de ce au ajuns acolo emisari români! În acest timp, Moș Crăciun-ul garantat și susținut de Ciucă, Ciolacu, Kelemen, Iohannis și-a pregătit sacul umplându-l cu o mulțime de surprize. Și ce surprize! Facturi uriașe la energie electrică și gaze.

Prețul motorinei și al benzinei, dublu față de 2021. Alimentele de bază sunt vândute ca produse de lux. O pâine costă de două-trei ori mai mult decât anul trecut. Medicamentele uzuale au devenit produse prohibite. Porcul este tăiat de pe… card, iar apa plată e mai scumpă decât laptele.

Numai că acum, în așteptarea lui Moș Crăciun, românul fie că stă la casă ori la bloc a ajuns să-l regrete pe Moș Gerilă. Atunci, românii îl așteptau pe Moș Gerilă sub supravegherea Securității, astăzi, Moș Crăciun-ul lui Ciucă, Ciolacu, Kelemen și Iohannis este întâmpinat de românul terorizat de Covid, de dublare prețurilor la carburanți și alimente, de explozia facturilor la energie electrică, gaze și medicamente.

Ca atare, astăzi, la 33 de ani de la îngroparea lui Moș Gerilă și învierea lui Moș Crăciun, nu ne mai rămâne decât să spunem că „Afară-i frig, în casă-i frig/ Deschid fereastra larg și strig: Îţi mulţumesc Partid iubit/ Că ne-ai călit”!