Europarlamentarii români cer să aibă mai multe funcții de conducere în instituțiile europene

Europarlamentarii români le-au cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Joseph Borrell, prin intermediul a două scrisori, să fie mai bine reprezentanți în funcții de management în instituțiile europene.

În total, 33 de europarlamentari români, din toate grupurile politice, atrag atenția că, la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), aceștia sunt subreprezentanți în funcțiile de management în instituțiile europene, la fel ca în cazul altor cetățeni ale altor state membre care au aderat la UE începând cu anul 2004.

Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituță și Dragoș Tudorache, potrivit Mediafax.

„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă marți oficialilor europeni.

Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”, potrivit Digi24.

Citește și:

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole