Exclusiv. Skanska va scoate la vânzare clădirea de birouri Equilibrium 1 odată cu Equilibrium 2, aflată în construcție

Publicat: 01 apr. 2021, 08:30, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Exclusiv. Skanska va scoate la vânzare clădirea de birouri Equilibrium 1 odată cu Equilibrium 2, aflată în construcție

Suedezii de la Skanska vor pune la vânzare prima clădire din proiectul de birouri Equilibrium 1 împreună cu Equilibrium 2, la finalizarea celei din urmă, ale cărei lucrări de construcție au început în februarie. Proiectul office se află în nordul Bucureștiului. De altfel, scoaterea la vânzare a Equilibrium 1 a fost întârziată de pandemia de coronavirus, care a prelungit și negocierile pentru vânzarea Campus 6.2 ș Campus 6.3 ale aceluiași dezvoltator. Cele două imobile office au fost cumpărat abia la sfârșitul anului trecut de S Immo, cu aproximativ 100 de milioane de euro.

„Clădirea Equilibrium 1 va fi pusă la vânzare împreună cu clădirea Equilibrium 2 în momentul în care aceasta din urmă va fi finalizată. Construcția clădirii Equilibrium 2 a fost demarată la începutul acestui an. Vom urma în proces modelul nostru de business, același pe care îl respectăm și la nivel global. Acesta include câțiva pași consecutivi de care ținem cont în activitatea noastră: cumpărarea terenului, design & autorizare pași (care deja s-au concretizat), construcție, închiriere și vânzare”, spune Aurelia Luca, vicepreședinte executiv Operațiuni România pentru divizia de dezvoltare comercială a Skanska în CEE. .

Compania a încasat până în prezent circa 280 de milioane de euro pe proiectele dezvoltate și vândute în România, cele trei clădiri office din Green Court și prima fază a Campus 6, 127 de milioane de euro pe Green Court, de la Globalworth, 53 de milioane de euro pe Campus 1, de la CA Immo și aproape 100 de milioane pe Campus 6.2 și Campus 6.3.

Prezentat la Viena în 2019

De altfel, compania a organizat, în 2019, la Viena un eveniment dedicat investitorilor, unde și-a prezentat proiectele Campus 6 și Equilibrium, cu accent pe cele trei clădiri care sunt acum în proces de dezvoltare, și au primit reacții pozitive din partea viitorilor investitori, dar pandemia a obligat dezvoltatorul să-și modifice planurile.

Strategia Skanska e însă binecunoscută, pe măsură de construiește și închiriază clădiri de birouri, le vinde diverșilor investitori activi pe piața românească. La sfârșitul lui 2019, Skanska a finalizat Equilibrium 1, care ar fi trebuit scos la vânzare în 2020, dar pandemia a amânat planul de business la suedezilor. Ce mai probabil, compania va obține circa 50 de milioane de euro pe clădirea de pe strada Gara Herăstrău, potrivit surselor Puterea.ro.

În același timp, suedezii au demarat la începutul acestui an construcția Equilibrium 2, a doua clădire a proiectului, în care va investi circa 45 de milioane de euro, iar la finalizare, cele două clădiri ale proiectului vor avea împreună 40.800 mp, suprafață închiriabilă, iar prețul va fi în jurul a 100 de milioane de euro.

Lucrările de construcție au început în februarie 2021 și sunt programate să fie finalizate în primul trimestru al anului 2023. De asemenea, printr-un parteneriat cu start-up-ul Bright Spaces, viitorii ocupanți ai celei de-a doua clădiri Equilibrium pot vizualiza deja spațiul de birouri. Platforma interactivă de vizualizare 3D, operațională din octombrie, permite dezvoltatorului să își prezinte virtual spațiile.

Noua platformă tehnologică imobiliară este rezultatul unui hackathon PropTech organizat de Skanska în 2019 și a fost implementat pentru prima dată în proiectul Equilibrium.