5 ani de închisoare pentru mită de 5 milioane de euro. Fostul deputat PNL, Marin Anton – condamnare cu executare

Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Tribunalul Bucureşti a dat decizia miercuri, 15 septembrie. Anton a primit o mită de 5,3 milioane euro, potrivit DNA. În 2009, pe când Anton era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a primit  suma de la reprezentantul unei companii italiene, pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. Decizia nu este definitivă.

De asemenea, instanţa a dispus ca lui Marin Anton să-i fie confiscată suma de 22.760.654 lei. Este exact suma primită de la reprezentantul firmei italiene.

Mihai Adrian Ionescu, condamnare cu suspendare și muncă în folosul comunității

În acelaşi dosar, Mihai Adrian Ionescu a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. Ionescu era, la vremea respectivă, director general adjunct al Direcţiei de Coordonare şi Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România SA şi consilier al ministrului Transporturilor.

Fostul director este obligat să presteze muncă neremunerată, în folosul comunităţii, la ADP – Sector 2 Bucureşti sau la ADP – Sector 6, pe o perioadă de 100 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel

Marin Anton a fost deputat PNL de Giurgiu şi secretar de stat şi vicepreşedinte al Consiliului Tehnico – Economic în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care avea în coordonare activitatea Companiei Naţionale „Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti” SA Otopeni. El a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2017, pentru luare de mită.

Conform DNA, în anul 2009, se afla în derulare un contract de modernizare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă. În cadrul contractului începuse proiectarea unui nou terminal. Statutul ţării noastre de membru al UE şi perspectiva aderării la spaţiul Schengen impunea reactualizarea obiectivului de investiţii, cu aprobarea unor indicatori tehnico-economici actualizaţi.

Compania internaţională care avea de executat lucrările la noul terminal predase proiectul şi întreaga documentaţie către beneficiar – Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAIB) la finalul anului 2008 şi urma ca aceasta din urmă să se ocupe de obţinerea avizelor şi aprobărilor necesare demarării lucrărilor. (…)Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu luase încă vreo decizie, iar din cauza lipsei de finanţare, lucrările pe şantierul Otopeni stagnau„, precizează DNA.

Mita a ajuns la o firmă controlată de Marin Anton

În aceste împrejurări, arată anchetatorii, în perioada iunie – noiembrie 2009, Marin Anton ar fi primit de la reprezentantul filialei din România a companiei internaţionale care avea în executare contractul de modernizare la Aeroportul Otopeni (martor în cauză) suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro, la cursul de schimb din acea perioadă). Suma reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuţie a lucrărilor.

Banii respectivi au fost primiţi de Marin Anton pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentaţia privind obiectivul de investiţii ‘Dezvoltare şi Modernizare Aeroport Internaţional Bucureşti – Otopeni (…)’, nota de fundamentare şi proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizaţi ai obiectivului de investiţii menţionat mai sus, precum şi aprobarea continuării lucrărilor şi a finanţării obiectivului respectiv„, spun procurorii.

Ca urmare a acestor demersuri, mai arată DNA, proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat (Hotărârea de Guvern nr. 852/2009).

Banii ar fi fost primiţi de Marin Anton prin intermediul unei societăţi comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

Marin Anton a beneficiat de ajutorul lui Adrian Mihai Ionescu, care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaţionale, i-a specificat acestuia „pretenţiile” primului inculpat, precum şi modalitatea de remitere a banilor„, mai precizează procurorii.

Suma de bani obţinută a fost folosită în interesul firmei unde Marin Anton era asociat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...