Practici abuzive în domeniul farmaceutic: Medicament vândut de 30 de ori mai scump

Publicat: 09 sept. 2020, 22:13, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Practici abuzive în domeniul farmaceutic: Medicament vândut de 30 de ori mai scump
medicament pastile

Trei companii farmaceutice au fost sancționate cu o amendă totală de 444 de milioane de euro pentru că vindeau un medicament cu un preț de până la 30 de ori mai mare decât alte tratamente cu același efect. Este cea mai mare sancțiune colectivă impusă de autoritatea franceză pentru Concurență unor companii farmaceutice.

Comapniile farmaceutice Novartis, Roche şi Genentec au fost amendate pentru „practici abuzive” de către autoritatea franceză pentru Concurenţă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Tratamentul vândut de 30 de ori mai scump de aceste companii se numește Lucentis și este un medicament pentru tratamentul degenerescenţei maculare asociate cu vârsta (DMLA). O singură injecție de Lucentis are prețul de 1.161 euro.

De cealaltă parte, Avastin are aceleași efecte dar este vândut de 30 de ori mai ieftin, o injecție fiind între 30 şi 40 de euro.

Degenerescenţa maculară asociată cu vârsta (DMLA) este cauza principală a incapacităţii vizuale la persoanele de peste 50 de ani în ţările industrializate şi cauzează o gravă deteriorare a vederii pe care pacienţii o percep sub forma unor pete întunecate.

Cele trei companii sancționate sunt considerate de autorităţile franceze „o entitate colectivă” datorită legăturilor contractuale dintre ele.

Novartis şi Roche au mai fost amendate în 2014 de autorităţile italiene cu 182 milioane euro pentru acelaşi motiv.