8 Martie, Ziua internațională a femeii. Ce sărbătorim în această zi și cum se marchează la nivel mondial

Publicat: 08 mart. 2021, 10:19, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
8 Martie, Ziua internațională a femeii. Ce sărbătorim în această zi și cum se marchează la nivel mondial

În fiecare an, pe 8 martie, sărbătorim femeia. Soții, iubit, mame, colege, orice reprezentantă a sexului frumos este răsfățată și celebrată în această zi. Dar de unde a pornit această zi, ce semnificație are, o marchează și alte țări și în ce fel?

Acestea sunt câteva dintre întrebările referitoare la 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, la care vom răspunde în acest articol.

De mai bine de un secol, oamenii din întreaga lume marchează 8 martie drept o zi specială pentru femei. Iată de unde a pornit totul și ce reprezintă de fapt.

Citește și: Cum va fi cu ziua de 8 Martie în școli. Ce spune Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Cum a apărut 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii

Ziua internațională a femeii a pornit de la o mișcare muncitorească și a ajuns să fie un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Semințele sale au fost plantate în 1908, când 15.000 de femei au mărșăluit prin New York, cerând ore de lucru mai scurte, o plată mai bună și dreptul la vot. Partidul Socialist din America a declarat prima Ziua Națională a Femeii, un an mai târziu, scrie BBC News.

Ideea de a transforma această zi în una internațională a pornit de la activista germană Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în 1910 la o Conferință internațională a femeilor care lucrează la Copenhaga. La eveniment au participat 100 de femei, din 17 țări, și au fost de acord cu sugestia ei în unanimitate.

A fost sărbătorită pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Centenarul a fost sărbătorit în 2011, așa că anul acesta sărbătorim tehnic a 110-a Zi Internațională a Femeii.

Sărbătoarea a fost oficializată în 1975, când Organizația Națiunilor Unite a început să sărbătorească ziua.

În timp, Ziua Internațională a Femeii a devenit o dată pentru a sărbători cât de departe au ajuns femeile în societate, în politică și în economie, dar rădăcinile politice ale zilei marchează grevele și protestele care au fost organizate pentru a crește gradul de conștientizare a inegalității între sexe.

Citește și: Cum îți alegi baba de martie și ce semnificație are vremea din ziua respectivă

De ce sărbătorim Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie.

Ideea Clarei pentru o Ziua Internațională a Femeii nu avea o dată fixă și nici nu a fost oficializată până la o grevă din timpul războiului din 1917 în Rusia. Atunci, rusoaicele au ieșit în stradă pentru a cere „pâine și pace” – și la patru zile de la greva femeilor, țarul a fost obligat să abdice, iar guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul de vot.

Data la care a început greva femeilor în calendarul iulian, care era în uz atunci în Rusia, a fost duminică 23 februarie. Această zi din calendarul gregorian a fost 8 martie – și de aceea s-a stabilit această dată pentru a sărbătorii femeile din întreaga lume.

Culorile Zilei Internaționale a Femeii?

Culoarea mov este adesea asociată cu Ziua Internațională a Femeii, deoarece „semnifică dreptate și demnitate”

Dar oficial, culorile zilei de 8 Martie sunt violet, verde și alb. Violetul înseamnă dreptate și demnitate, verdele simbolizează speranța și albul reprezintă puritatea.

Citește și: Ce se sărbătorește pe 1 Martie. Prima zi de primăvară și tradiționalul Mărțișor românesc

Cum se sărbătorește Ziua Femeii pe glob

Anul acesta 8 Martie va arăta puțin diferit din cauza pandemiei de coronavirus și se așteaptă să aibă loc mai multe evenimente virtuale în întreaga lume.

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări, inclusiv în Rusia, unde vânzările de flori se dublează în timpul celor trei sau patru zile în jurul datei de 8 martie.

În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de lucru pe 8 martie, așa cum a recomandat Consiliul de Stat. Totuși, mulți angajatori nu respectă această prevedere.

În Italia, Ziua Internațională a Femeii, sau Festa della Donna, este sărbătorită prin dăruirea unei flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început în Roma după al doilea război mondial.

În SUA, luna martie este luna dedicată istoriei femeilor. În fiecare an se emite o proclamație prezidențială care onorează realizările femeilor americane.