8 Septembrie: Sărbătoarea ”Nașterea Maicii Domnului”. Semnificație și tradiții

Publicat: 08 sept. 2023, 09:30, de Magda Marincovici, în Religie , ? cititori
8 Septembrie: Sărbătoarea ”Nașterea Maicii Domnului”. Semnificație și tradiții

La data de 8 septembrie, în calendarul ortodox este menționată sărbătoarea ”Nașterea Maicii Domului”, noua Eva care ni l-a dat pe Mântuitorul, cel care a schimbat definitiv istoria lumii. 

În aceeași zi, în calendarul romano-catololic este sărbătorită ”Nașterea Fecioarei Maria.

Praznicul ”Nașterea Maicii Domnului” este prima sărbătoare din anul bisericesc ortodox. Această sărbătoarea a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, cifra opt simbolizând veșnicia, viața fără de sfârșit, datorită  Fiului Cel veșnic al lui Dumnezeu întrupat.

Știm din Noul Testament că  părinții Sfântei Maria sunt Ioachim, din neam împărătesc, și Ana, din neam arhieresc, binecuvântați cu acest copil la o vârstă înaintată, după îndelungi rugăciuni. Arhanghelul Gavril s-a arătat  lui Ioachim și Ana, spunându-le că rugăciunea lor a fost cu folos și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt și va fi un vas ales lui Dumnezeu. Părinții i-au pus numele Maria, care înseamnă Doamnă sau Stea, arătând mai înainte strălucirea vredniciei ei de Maică a Domnului.

Părinții și-au împlinit făgăduința și, la împlinirea vârstei de trei ani, o duc pe Maria la templul din Ierusalim.

Până la 15 ani, Maria a fost la templu spre a fi pregătită pentru înalta misiune de a da trup Mântuitorului.

Sfânta Maria este sărbătorită atât în ziua de naștere, cât și în ziua de ”Adormire”, de ridicare la cer, întocmai ca Mântuitorul și Sfântul Ioan Botezătorul.

Cu naşterea Sfintei Fecioare Maria începe mântuirea noastră. Iată de ce sărbătoarea de astăzi este o zi de mare bucurie nu numai pentru cei ce au primit la botez numele ei, ci pentru noi toți.

Tradiții

Data de 8 septembrie este pragul dintre două anotimpuri.  Gospodarii adună roadele pământului și  după praznicul Nașterii Maicii Domnului încep semănăturile de toamnă. În această zi, femeile merg la biserică pentru a  sfinți fructe și bucate tradiționale. De asemenea, după 8 septembrie, se dă startul iarmaroacelor, bâlciurilor și târgurilor.

Potrivit tradiţiei, în toată țara, din această zi de sărbătorare și până în Postul Crăciunului este sezonul nunţilor şi al botezurilor.  

Dar mai cu seamă, există credința că, în această zi,  Fecioara Maria va mijloci împlinirea rugăciunilor tuturor femeilor, dar mai ales ale celor care doresc să devină mame sau vor să se căsătorească.

La romi

În ziua de 8 septembrie romii căldărari din toată ţara vin la mănăstirea Bistriţa, pentru a se ruga la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. Nu se ştie data  exactă când  romii au adoptat această zi ca sărbătoare religioasă. Tradiția spune că, în urmă cu sute de ani, un călugăr de la Mănăstirea Bistriţa, despre care se bănuieşte că era rom, avea darul tămuduirii cu buruieni. La el veneau mulți  romi bolnavi  pe care îi trata şi le dădea să mănânce din roadele pământului. Când a trecut în nefiinţă, trupul lui s-a păstrat intact. De atunci,  în fiecare an, la 8 septembrie, numeroși romi se îndreaptă spre  Mănăstirea Bistrița pentru a-l cinsti pe Sfântul Grigore Decapolitul.