86% dintre românii cu rude sau prieteni în străinătate cred că aceștia vor reveni în vacanță și vor cheltui peste 1.000 de euro

Publicat: 23 iun. 2021, 18:00, de Răzvan Zamfir, în Travel , ? cititori
86% dintre românii cu rude sau prieteni în străinătate cred că aceștia vor reveni în vacanță și vor cheltui peste 1.000 de euro
Craciun si revelion in familie

86% dintre românii intervievați într-un studiu TransferGo consideră că prietenii și rudele lor plecate la muncă în afara țării vor petrece vara aceasta concedii în care vor cheltui peste 1.000 euro în România.

Astfel, dacă 60% dintre cei intervievați consideră ca bugetul românilor din diaspora se va situa între 1.000 și 1.500 euro, 26% din respondenții la același studiu TransferGo sunt și mai optimiști, fiind de părere că românii din străinătate vor cheltui chiar și peste 2.000 euro pe familie pentru un sejur în România vara aceasta.

Mai mult, datele aceluiași studiu arată că aproape 70% dintre românii chestionați au membri ai familiei sau prieteni care se vor întoarce în țară în această vară și aproape jumătate dintre ei declară că prietenii sau rudele și-au planificat și concediul în România odată cu reîntoarcerea în țara mamă.

Motivul revenirii: reîntâlnirea cu familia și prietenii

Cum anul trecut a fost unul atipic, de excepție, din cauza restricțiilor de circulație internațională, vara aceasta, odată cu relaxarea acestor restricții suntem de părere că vom vedea o reluare a acestui obicei și românii vor veni în număr mare să se bucure de concediu pe meleagurile natale, alături de cei dragi și astfel e firesc să aloce o parte din economiile făcute peste an în acest sens”, a declarat Marius Nedelcu, Chief Marketing Officer, TransferGo.

Conform studiului, 43% dintre români spun că au 1-2 membri ai familiei sau prieteni care vor reveni în România vara aceasta, în timp ce aproape un sfert au mai mult de 3 rude sau prieteni plecați în străinătate despre care știu că se vor întoarce în țară în vacanță.

Motivul principal al reîntoarcerii, spun peste 80% dintre români, este revederea familiei și prietenilor rămași în țară, pe care nu au avut posibilitatea de a-i vedea de foarte mult timp, însă 49% dintre aceștia știu deja de la rudele sau cunoștințele lor din diaspora că venirea acasă va coincide și cu petrecerea vacanței în România în această perioadă. 

Nu în ultimul rând, un procent de aproximativ 20% dintre respondenți declară că cei apropiați lor din diaspora și care revin în această vară, vor încerca să își facă un rost în România cu economiile realizate în toată perioada petrecută peste hotare.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre români consideră totuși că diaspora are o contribuție financiară per ansamblu mică sau foarte mică la economia locală, iar 73% dintre români subestimează valoarea reală a sumelor trimise în țară de către conaționalii lor de peste hotare.