La adâncimi mari, sub calota glaciară: S-au descoperit zeci de forme de viaţă

Publicat: 02 ian. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
La adâncimi mari, sub calota glaciară: S-au descoperit zeci de forme de viaţă

Cercetătorii au descoperit zeci de forme de viaţă, la adâncimi mari, sub calota glaciară antarctică. Potrivit Live Science, acesta este un nivel de biodiversitate fără precedent pentru un mediu complet privat de lumina solară.

Cercetătorii Gerhard Kuhn șii Raphael Gromig, de la Institutul Alfred Wegener, au descoperit, intr-un mediu întunecat și aparent ostil vieţii, numeroase fragmente de organisme vii. Au trimis mostrele culese lui David Barnes – biolog marin în cadrul British Arctic Survey, pentru a le analiza. Sub microscop, biologii au observat că fragmentele din mostrele culese provin de la creaturi diferite. David Barnes a identificat 77 de specii diferite, cu mult mai multe decât s-ar fi asteptat oricine să găseascã. Biologul britanic recunoaște că la un moment dat se întreba dacă nu cumva era victima unei farse.

Ar putea fi cel mai netulburat habitat de pe Pământ

Faptul cã sub banchiză există un ecosistem divers poate reprezenta o surpriză. Viata marină, în special organismele care trăiesc în colonii fixe si care se hrănesc prin filtrarea apei din jur, asa cum sunt briozoarele, bureții și meduzele, ar trebui, teoretic, să fie extrem de rare sub banchize. Aceste organisme se hrănesc cu alge, care la rândul lor au nevoie de lumina solară pentru a trăi. Despre ele se crede că sunt niște organisme mult prea delicate pentru a rezista la temperaturi de -2,2 grade Celsius.

Aceste nevertebrate se hrănesc însă cu microorganisme din clasa ciliatelor sau a dinoflagelatelor, ce sunt purtate sub banchiză de curenți oceanici. „Acesta ar putea fi cel mai netulburat habitat de pe Pământ”, a declarat Barnes despre spațiul dintre limita inferioară a banchizei și platoul marin.