Astronomii au detectat o nouă planetă

Publicat: 12 feb. 2022, 00:03, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Astronomii au detectat o nouă planetă

Se află în jurul celei mai apropiate stele de Soare. Este în zona locuibilă unde poate exista apa lichidă la suprafață. Vorbim despre dovezi ale existenței unei planete care orbitează în jurul stelei Proxima Centauri.

Astronomii au descoperit această nouă planetă folosind telescopul foarte mare al Observatorului European de Sud (ESO VLT) din Chile. Planeta este a treia detectată în sistem și are doar un sfert din masa Pământului, ceea ce o face cea mai ușoară descoperită până acum în jurul acestei stele – care se află la puțin peste patru ani lumină distanță de Soare. Este, de asemenea, una dintre cele mai ușoare exo-planete – o planetă din afara Sistemului Solar – găsită vreodată, după cum afirmă cercetătorii. Descoperirea a fost dezvăluită pe 10 februarie.

Plin de lumi noi interesante

Autorul principal al studiului legat de noua planetă, Joao Faria, cercetător la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia, a declarat, citat de cotidianul Evening Standard: „Descoperirea arată că cel mai apropiat vecin al nostru stelar pare să fie plin de lumi noi interesante, la îndemâna unor studii ulterioare și explorări viitoare”. Cu Proxima d, noua planetă descoperită orbitează Proxima Centauri la o distanță de aproximativ patru milioane de kilometri – mai puțin de o zecea parte din distanța la care Mercur (cea mai apropiată de Soare) orbitează în jurul stelei sistemului nostru solar.

Noile descoperiri nu se încheie nici pe departe: steaua este deja cunoscută ca găzduind alte două planete. Respectiv Proxima b, care orbitează la fiecare 11 zile, are o masă comparabilă cu cea a Pământului și se află în zona locuibilă și Proxima c, care se află pe o orbită mai lungă de cinci ani în jurul stelei.