Rusia a început să evacueze personalul diplomatic din Ucraina

Publicat: 12 feb. 2022, 15:41, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Rusia a început să evacueze personalul diplomatic din Ucraina

Angajații misiunilor diplomatice ale Rusiei în Ucraina au început să părăsească țara, scrie agenția RIA Novosti, citând o sursă informată.

„Potrivit declarațiilor mai multor cetățeni ucraineni, diplomați ruși și angajați consulari din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru e scos în evidență și de dificultățile care apar când vrei să faci o programare la consulat sau la ambasadă”, a declarat sursa citată de RIA.

Potrivit acesteia, este un semn că Rusia a luat o decizie similară cu cele anunțate oficial de mai multe țări occidentale.

„Apropo, Serghei Lavrov a dat un indiciu privind posiblitatea acestui scenariu în timpul conferinței de presă după negocierile cu cu șefa diplomației britanice, Elizabeth Truss”, care a avut loc pe 10 februarie.

Ambasada rusă de la Kiev a declarat, în schimb, că lucrează cu un program normal și că nu a fost luată nicio decizie privind o evacuare parțială, deși Ministerul de Externe de la Moscova lucrează la un astfel de plan.

SUA, Marea Britanie, Germania, Australia au anunțat deja planuri de evacuare a personalului ambasadelor. De asemenea, aceste țări, dar și altele – Canada, Finlanda, Letonia, Olanda, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă – și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina.