Egiptul caută furnizori de grâu. Câștigă România de pe urma conflictului dintre Ucraina şi Rusia?

Publicat: 18 feb. 2022, 08:45, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Egiptul caută furnizori de grâu. Câștigă România de pe urma conflictului dintre Ucraina şi Rusia?
Grâu recolta

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, vrea să-și diversifice furnizorii de grâu, în contextul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, doi dintre principalii săi exportatori, potrivit unor surse citate de agenţia EFE. De pe urma acestei situații ar putea să câștige, în primul rând, ţări precum Franţa sau Australia, ceea ce ar constitui un balon de oxigen pentru egipteni care nu vor să depindă aproape exclusiv de Rusia şi Ucraina. Nu în ultimul rând, și România are șansa ei, mai ales că relațiile dintre cele două țări sunt foarte bune în ultima vreme.

Egiptul constituie principalul importator de grâu al României, cu volume de aproximativ 1,9 milioane de tone în valoare de 426 milioane euro, în primele 11 luni din 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), urmat de Iordania – 658 mii tone și Coreea – 442 mii tone.

“Am prins o relație excepțională cu Egiptul, care este un partener extrem de serios si va fi în continuare, pentru că există o anumită simpatie și la nivel de conducere egipteană și nu numai. Dacă avem și calitate, atunci vom fi parteneri nu numai cu ei, ci cu tot Orientul Apropiat”, a declarat pentru Ziarul Puterea Valeriu Tabără, președintele ASAS.

Consolidarea rezervei naționale

Ucraina şi Rusia, împreună cu România, sunt principalii trei exportatori de grâu în Egipt, a afirmat consilierul ministrului pentru Aprovizionare şi Comerţ Intern, Wael Abbas, care susține că săptămâna viitoare va fi lansată o licitaţie mondială pentru „a studia toate pieţele şi a consolida rezerva naţională de grâu”, în faţa unei posibile escaladări a conflictului.

În prezent, se estimează că această rezervă strategică de grâu va dura patru luni şi jumătate, deşi Egiptul va avea şi producţia din recolta internă, care va începe să fie strânsă în aprilie.

„Avem două direcţii de lucru: prima este crearea unei rezerve strategice solide, pentru patru luni şi jumătate, pentru a evita achiziţia de pe pieţe externe cu care nu avem contacte (…) şi a doua este începutul sezonului de recoltat, care ne va asigura o altă rezervă până la finele anului”, a spus el.

Conform ultimelor date oficiale ale agenţiei egiptene de statistică (CAPMAS), producţia locală de grâu în sezonul 2018/2019 s-a ridicat la 8,6 milioane tone, de pe o suprafaţă de aproape 1,3 milioane hectare.

Prețuri mai mari

Actualul conflict dintre Ucraina şi Rusia „va creşte costurile pentru exportul de grâu, împreună cu inflaţia prevăzută pentru acest an şi pentru anul următor”, a declarat pentru EFE Husein Suleiman, analist economic la Centrul guvernamental de Politici şi Strategii Al Ahram.

El s-a pronunţat pentru diversificarea importurilor din ţări precum Franţa sau Australia. În plus, „se estimează ca importurile de grâu să se reducă cu 5% ca urmare a creşterii producţiei locale”.

Statul egiptean va continua să retragă subvenţiile şi să schimbe „sistemul de subvenţii pentru produsele alimentare cu un sistem de bani în numerar pentru populaţia cea mai săracă”, a mai precizat Suleiman.

„În opinia mea, dacă va fi un conflict (în Ucraina), vor fi accelerate măsurile luate de Guvern pentru a reduce o parte din subvenţiile pentru pâine”, a menţionat analistul economic.

Anii trecuţi, Guvernul preşedintelui Abdelfatah al Sisi a reformat sistemul de subvenţii de stat pe baza criteriilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), eliminând aproape în totalitate ajutoarele pentru energie şi reducându-le pe cele destinate unor produse de bază, precum zahăr sau ulei vegetal, în timp ce a menţinut preţul pâinii tradiţionale la cinci cenţi de liră egipteană (0,003 dolari), mai scrie EFE.

Suma destinată subvenţiilor pentru pâine a crescut cu 8 miliarde de lire egiptene (509 milioane de dolari) în anul fiscal 2020/2021, din cauza majorării preţurilor la grâul local. În prezent, valoarea totală a subvenţiilor este de 84 miliarde lire (aproape 5,3 miliarde dolari), inclusiv 58 miliarde dolari (3,3 miliarde dolari) numai pentru pâine.