Prof. dr. Daniel Coriu: În următorul deceniu, vom avea un deficit major de medici de familie. În prezent, peste 48% dintre aceștia au vârste peste 60 de ani

Publicat: 12 ian. 2022, 20:10, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Daniel Coriu: În următorul deceniu, vom avea un deficit major de medici de familie. În prezent, peste 48% dintre aceștia au vârste peste 60 de ani
doctor-medic

În țara noastră sunt aproximativ15.000 de medici de familie, un număr total insuficient, deficit major înregistrându-se în multe județe printre care Harghita, Covasna, Galați, Tulcea, inclusiv în municipiul București, semnalează prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

În prezent, circa 10.000 de medici de familie sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Mai trebuie ținut seama și de faptul că peste 48% din totalul medicilor de familie au vârste peste 61 de ani, ceea ce va adânci acest deficit.

 ”Asta înseamnă că, în următorul deceniu, vom avea o penurie de medici de familie, mai ales că doar 2-3% intră în sistem”, spune președintele CMR.

Din păcate  la ”rezidențiat”, pentru tinerii absolvenți ai facultăților disciplina ”medicina de familie” este foarte puțin atractivă.

Un motiv este faptul că tinerii absolvenți ocolesc specialități precum medicina de familie sau chirurgia deoarece se tem de malpraxis. Faptul că medicul de familie este mai mult un ”funcționar”,  cu multiple sarcini ”birocratice”, decât medicul care vine primul în contact cu problemele de sănătate ale pacientului a condus la acest deficit major.

Președintele CMR consideră că medicina de familie trebuie regândită. Medicina de familie are, în general, un rol esențial în ținerea sub control a stării de sănătate a populației, dar mai ales în perioadele de criză, cum este pandemia, spune prof. dr. Daniel Coriu.