Concluzii: De ce a murit fotbalistul Emiliano Sala

Publicat: 19 mart. 2022, 21:30, de Puterea.ro, în SPORT , ? cititori
Concluzii: De ce a murit fotbalistul Emiliano Sala

Fotbalistul argentinian Emiliano Sala a murit subit din cauza „rănilor la cap şi la corp”, când avionul în care se afla s-a prăbuşit după ce s-a rupt în aer, după cum a stabilit un juriu, potrivit BBC. Sala şi pilotul David Ibbotson au murit după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit în Canalul Mânecii, în ianuarie 2019.

Tânărul de 28 de ani zbura din Franţa spre Ţara Galilor pentru a se alătura echipei Cardiff City. David Henderson, cel care a aranjat zborul, a primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru infracţiuni legate de organizarea zborului. Henderson a aranjat ca Ibbotson să-l ducă pe fotbalist de la Cardiff la Nantes şi înapoi, iar avionul s-a prăbuşit în drum spre Cardiff.

Juriul a concluzionat că Sala a murit în accident, fiind asfixiat de nivelurile toxice de monoxid de carbon din sistemul de evacuare defect al aeronavei. Cadavrul pilotului Ibbotson nu a fost găsit. De asemenea, juriul a aflat că sângele lui Sala avea o saturaţie cu monoxid de carbon de 58 la sută, un nivel pe care un patolog l-a numit „otrăvire severă”.

O lumină puternică

Explicând cum ar fi putut pătrunde monoxidul de carbon în cabina aparatului Piper Malibu, Brian McDermid, care lucrează pentru Air Accidents Investigation Branch, a spus că probabil gazele de eşapament s-au infiltrat în cabină prin sistemul de încălzire. McDermid a spus că acesta ar fi rezultatul neefectuării testului de presiune a sistemului de evacuare al avionului. Dar el a mai spus că nu există nicio cerinţă legală pentru astfel de teste, adăugând că, în timpul ultimei sale verificări de întreţinere, „nu a existat nicio dovadă care să sugereze că aeronava nu era în stare de funcţionare sau nu era aptă să efectueze acel zbor„.

Într-un comunicat, familia lui Sala a spus că ancheta „a aruncat o lumină puternică asupra multor oportunităţi ratate din lumea fotbalului şi a aviaţiei pentru a preveni moartea tragică” a jucătorului.