Protest la Ministerul Culturii, se cere demiterea managerului Operei Naţionale Iaşi

Publicat: 21 oct. 2020, 16:42, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Protest la Ministerul Culturii, se cere demiterea managerului Operei Naţionale Iaşi
Protest pentru demiterea managerului Operei Naţionale Iaşi

Zeci de sindicalişti din instituţii de cultură, o parte de la Opera din Iaşi, au participat miercuri la un protest în faţa sediului Ministerului Culturii. Protestatarii reclamă nereguli ale managerului Operei Naţionale Române din Iaşi și cer modificarea legislaţiei privind conducerea instituţiilor de cultură.

Conform preşedintelui sindicatului ArtIS Moldova din cadrul Operei Naţionale Române Iaşi, Marius Aftaragaci, nemulţumirea principală a manifestanţilor este generată de seria de abuzuri comise de managerul instituţiei.

„Motivul punctual al protestului este situaţia de la Opera din Iaşi: managerul Beatrice Rancea a săvârşit foarte multe abuzuri de-a lungul timpului. E vorba de foarte multe procese câştigate în instanţă, cu despăgubiri materiale, daune morale. Ultimul proces câştigat dovedeşte că există hărţuire la locul de muncă, iar aceşti bani au fost plătiţi de instituţia publică Opera Naţională Română Iaşi, nu din buzunarul dumneaei, deşi dumneaei a săvârşit majoritatea faptelor”, a declarat Aftaragaci, conform Agerpres.

Liderul sindical susține că, la Opera din Iași, Corpul de Control al Ministerului Culturii a descoperit, încă din februarie, 142 de nereguli.

„După ce a venit raportul Corpului de Control, am sperat că, până la soluţionarea anchetelor de către Parchete şi alte instituţii sesizate, lucrurile se vor linişti şi că vom putea să ne desfăşurăm activitatea normală de artişti în continuare, dar nu s-a putut, pentru că abuzurile au continuat”, s-a plâns Aftaragaci.

Printre nereguli, acesta a enumerat faptul că evaluările profesionale trebuiau făcute până pe 31 ianuarie şi s-au făcut acum, în octombrie. Vlad Mărculescu, balerin de talie internaţională, a reclamat public neregulile şi a fost concediat recent, luna trecută, pe motivul că a lezat imaginea instituţiei.

Sindicaliștii susțin că au ales să vină la București din cauză că deja, la Iaşi, protestează fără rezultat de 10 zile.

Pe lângă cazul managerului Operei din Iași, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Instituţiile de Cultură a mai solicitat şi modificarea legislaţiei privind administrarea instituţiilor culturale. Se cere limitarea numărului de mandate la două iar mandatul să nu fie mai mare de patru ani.

Ministrul Culturii reacționează

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, s-a întâlnit cu protestatarii (foto) și le-a transmis că știe situația de la Iași dar că nu poate, legal, face mai mult decât a făcut deja. Soluția lui: să reia controalele.

„Înțeleg că există nemulțumiri, dar nu putem lua nicio decizie fără a respecta procedura legală. Suntem receptivi la problemele artiștilor, cu toții trecem printr-o perioadă dificilă, dar este important să respectăm toate reglementările legale. În urma sesizărilor reprezentanților Artis Moldova, legate de noile nereguli de la Opera din Iași, am decis să trimit din nou corpul de control”, a transmis miercuri Gheorghiu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ministrul a confirmat că a dispus un control, începând cu data de 9 februarie, la Opera Națională Română din Iași. Raportul, finalizat în data de 6 mai, a fost transmis în 16 iunie către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și către Curtea de Conturi a României.

Managerii instituțiilor din subordinea Ministerului Culturii sunt evaluați anual conform legii, iar cea mai recentă evaluare a managerului ONRI a fost realizată la începutul acestui an, pentru activitatea desfășurată în perioada 19.10 – 31.12.2019.