Expert OMS: Vaccinul contra variolei maimuței nu este 100% eficient. Sfat: Limitarea numărului partenerilor de sex şi evitarea sexului în grup

Publicat: 18 aug. 2022, 13:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Expert OMS: Vaccinul contra variolei maimuței nu este 100% eficient. Sfat: Limitarea numărului partenerilor de sex şi evitarea sexului în grup
oms hepatitele B și C decese

Vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, subliniază Organizația Mondială a Sănătății, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală, transmit agențiile de presă.

Rosamund Lewis, expert OMS în variola maimuței, a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient – fie după expunerea la virus, fie  preventiv.

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe: care primesc vaccinul și care primesc un placebo fără substanţă activă.

Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali, care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi.

Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să limiteze numărul partenerilor sexuali şi să evite sexul în grup.

Potrivit DPA, preluat de Agerpres, până miercuri, OMS a primit rapoarte cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. S-au înregistrat 12 decese din această cauză. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe față de  săptămâna anterioară.