ÎCCJ a hotărât: Românii au fost discriminați etnic de primăria Târgu Secuiesc

Publicat: 26 ian. 2023, 18:45, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
ÎCCJ a hotărât: Românii au fost discriminați etnic de primăria Târgu Secuiesc

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul primarului UDMR din Târgu Secuiesc împotriva unei sentințe a Curții de Apel București care a constatat faptul că primarul se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor.

În luna martie 2019 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat CNCD cu privire la faptul că pe pagina de Facebook a Primăriei Târgu Secuiesc este promovat un eveniment public (un târg de produse tradiționale) exclusiv în limba maghiară, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 54/22.01.2020, comunicată în data de 22.04.2020, prin care a decis că faptele constituie discriminare pe criterii etnice a românilor și a aplicat Primăriei Târgu Secuiesc o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 2000 de lei pentru discriminarea românilor.

Primarul Bokor Tibor a contestat amenda în instanță însă Curtea de Apel București a respins acțiunea primarului UDMR: „Respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 08.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Primarul din Târgu Secuiesc a formulat recurs care însă a fost respins de ÎCCJ: „Respinge recursul declarat de reclamanta Primăria Municipiului Târgu Secuiesc împotriva Sentinţei civile nr. 279 din data de 08 martie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.