De ce este laptele de măgăriță un aliment atât de special?

Publicat: 07 feb. 2023, 09:53, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
De ce este laptele de măgăriță un aliment atât de special?

În istoria lumii, măgarul a avut întotdeauna un loc aparte ca animal domestic. Încă de la domesticirea lui, acum aproximativ 10.000 de ani, el a fost folosit ca animal de tracțiune, dar și ca sursă de hrană, laptele de măgăriță fiind consumat încă din cele mai vechi timpuri. Istoria măgarului este strâns legată de cea a oamenilor, motiv pentru care aceste animale sunt menționate atât de des în literatură, în cărți religioase și în mitologie.

Laptele de măgăriță a ocupat un rol important în alimentația oamenilor din antichitate, iar astăzi revine cu putere ca aliment funcțional pentru alimentația umană în mileniului al treilea. În lumea antică, el era folosit pentru alimentația nou-născuților, dar și ca tratament pentru diferite afecțiuni. Astăzi, el este un aliment care a trezit din nou interesul și se preconizează că va fi din ce în ce mai folosit în alimentație și pe viitor. Dacă vrei să afli ce beneficii îți oferă laptele de măgăriță, citește în continuare de ce îl foloseau înaintașii noștri.

Laptele – un super aliment cu o istorie îndelungată

Diferite narațiuni pot fi citate pentru a demonstra că povestea măgarului este indisolubil legată de cea a oamenilor. Laptele de măgăriță în uz cosmetic contează pe patru mărturii celebre: Cleopatra, Poppea, Messalina și Paolina Bonaparte.

Se spune că frumoasa Cleopatra, regina Egiptului Antic, obișnuia să se îmbăieze în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea intactă și pentru a-și menține pielea hidratată. Legenda spune că aceasta avea nevoie de 700 de măgărițe pentru a obține cantitatea de lapte necesară pentru băile ei de înfrumusețare zilnice.

Poppea, cea de-a doua soție a împăratului roman Nero, la care se referă Pliniu cel Bătrân, când descrie calitățile acestui lapte pentru piele se pare că proceda la fel ca cea mai faimoasă regină din istorie. Datorită obiceiului Poppeei de a folosi laptele de măgăriță, Pliniu cel Bătrân a ajuns la concluzia că acest lapte miraculos are puterea de a reduce vizibilitatea ridurilor și de a face pielea mai moale și mai catifelată.

Messalina, împărăteasă romană, soția împăratului Claudius I (10 î.Hr.–54 d.Hr.), folosea măști faciale cu felii de pâine înmuiate cu lapte de măgăriță. Pauline (1780–1825), sora lui Napoleon Bonaparte, ar fi folosit și ea lapte de măgăriță pentru a-și menține frumusețea pielii.

Dar laptele de măgăriță nu are calități extraordinare doar pentru piele și asta o știau și anticii. De fapt, Herodot, în secolul al V-lea î.Hr., îl menționează ca o băutură hrănitoare. Hipocrate (460–370 î.Hr.), părintele medicinei, a fost primul care a descris proprietățile medicinale ale laptelui de măgăriță. El a prescris lapte de măgăriță pentru numeroase afecțiuni, cum ar fi boli ale ficatului, edeme, sângerări nazale, otrăviri, boli infecțioase, vindecarea rănilor și febră.

În epoca romană, laptele de măgăriță era folosit ca remediu universal. Pliniu cel Bătrân (23–79 d.Hr.), în lucrarea sa enciclopedică Naturalis Historia, a descris pe larg beneficiile sale pentru sănătate. El vorbește în aceasta despre 54 de utilizări medicinale ale laptelui de măgăriță, povestind despre utilizarea lui ca antivenin sau ca medicament împotriva iritațiilor. El afirmă că laptele de măgăriță este cel mai eficient ca medicament, urmat de laptele de vacă și apoi de cel de capră.

În perioada Renașterii, laptele de măgăriță a intrat în atenția oamenilor de știință atunci când Francisc I, a început să-l folosească pentru a se recupera după o lungă boală. Și celebrul naturalist francez Georges-Louis Leclerc (1707–1788) a subliniat beneficiile laptelui de măgăriță în Histoire Naturelle.

În secolul al XIX-lea, în Franța, se obișnuia ca bebelușii orfani să fie alăptați cu lapte de măgăriță, lucru menționat și în lucrarea „Hôpital des Enfants Assistés” a doctorului Parrot. În secolul al XIX-lea, în marile orașe europene, era destul de ușor să dai peste negustori care vindeau lapte de măgăriță direct de la sursă. Înalta societate a vremii consuma în mod regulat această băutură prețioasă, în timp ce familiile cu venituri mici o rezervau doar copiilor bolnavi sau adulților în vârstă cu o sănătate precară.

În ziua de azi poți să cumperi lapte de măgăriță de pe platforma FabricatinRO, de la Ferma Măgărițelor și să-l consumi ca atare, crud, dimineața pe stomacul gol, în cure de câte o lună, de două ori pe an, pentru a profita la maxim de toate beneficiile sale.

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele