Polonezii vor să împartă cu Ucraina banii din fondul de ajutor ca să-i ajute pe fermieri
Polonia este puternic afectată de tranzitul cerealelor ucrainene, iar nemulțumirea fermierilor locali crește pe zi ce trece. Autoritățile locale iau în calcul acordarea de ajutoare financiare agricultorilor chiar din fondul de ajutor pentru Ucraina pentru a fi astfel compensate pierderile estimate la 600 milioane de zloți (611 milioane lei).
Notificarea ar fi fost făcută în data de 16 februarie de către premierul polonez către oficialii de la Bruxelles, mai trebuie, însă, ca și aceștia să-și dea acordul, potrivit farmer.pl.
„Recoltele interne ridicate, afluxul de cereale din Ucraina și cererea mai scăzută la export pentru cereale poloneze au condus la surplusuri semnificative de cereale în țară și la presiuni asupra prețurilor cerealelor, în special în regiunile de sud-est ale Poloniei. Situația privind importurile de cereale din Ucraina este tensionată și stârnește îngrijorări în rândul fermierilor. Măsurile luate pentru intensificarea exportului de cereale din Polonia, deși foarte importante în situația actuală, nu sunt suficiente, deoarece o parte din cerealele ucrainene rămân în Polonia, concurând cu cereale din producția internă. În același timp, exporturile de cereale prin terminalele portuare din Polonia sunt îngreunate de comerțul semnificativ cu mărfuri neagricole (cărbune, lemn, minereu de fier, mărfuri generale)”, se arată în nota de justificare a autorităților poloneze.
În 2022, Polonia a importat în total 3,27 milioane de tone de cereale, din care 75% au fost importate din Ucraina. La grâu, ponderea volumelor venite din Ucraina a fost de 55%, iar la porumb de până la 91%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Mai trebuie spus că în 2022, producția poloneză de grâu a fost cu 10% mai mare decât în 2021, iar la porumb cu 11%.
Fondul de ajutor a fost înființat, anul trecut, printr-un act special al Guvernului polonez. El finanțează acțiunile de ajutorare a Ucrainei, în special a cetățenilor ucraineni afectați de consecințele conflictului armat.
Aceste fonduri provin din bugetul polonez, dar și din alte plăți, inclusiv de la donatori.
Citeste si Fermierii români aduși în faliment, spaniolii cresc porcii cu porumb ieftin din Ucraina