Fermierii români aduși în faliment, spaniolii cresc porcii cu porumb ieftin din Ucraina  

Publicat: 19 feb. 2023, 07:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii români aduși în faliment, spaniolii cresc porcii cu porumb ieftin din Ucraina  

În timp ce fermierii români sunt aduși în faliment, din cauza cerealelor ieftine din Ucraina, alții profită. Este cazul producătorilor spanioli de jambon, la care au ajuns în jur de 50% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei realizate prin coridoarele de solidaritate și care ar fi trebuit să asigure hrana statelor sărace din Africa și Asia. „Au plătit mai mult şi Ucraina a livrat”, se arată într-un raport realizat de o publicaţie din Austria.  

Fermierii din România, Ungaria sau Polonia, țările de tranzit, sunt tot mai nemulțumiți, deoarece marfa ucraineană a „perturbat competitivitatea în regiune” și le-a inundat piețele cu produse ieftine. Toate aceste state solicită cu insistență ca acordul cu Ucraina să nu mai fie prelungit după luna iunie când expiră.

‘’Scăderea prețului a adus blocaje pe culoarele tradiționale ale României, introducerea în țară a unor cereale cu prețuri mai mici a avut ca efect scăderea pe piață a prețurilor’’, recunoștea recent ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Drobeta Turnu Severin.

Poate părea neverosimil, dar în 2022, în timp ce silozurile fermierilor români sunt pline, țara noastră a importat din Ucraina o cantitate de 1.020 mii tone porumb, 640 mii tone grâu, 650 mii tone floarea soarelui și 370 mii tone rapiță, devenind din exportator un importator de produse agroalimentare, potrivit datelor furnizate de Clubul Fermierilor Români.

Exporturile romanești au fost extrem de reduse: 2,1 milioane tone grâu, 0,38 milioane tone de porumb, 0,1 milioane tone rapiță și 0,1 milioane tone semințe de floarea-soarelui.

„Spania a plătit mai mulți bani – iar Ucraina a livrat”

Coridorul Mării Negre a fost constituit ca o modalitate de a hrăni Africa și Asia, însă în realitate nu s-a întâmplat deloc aşa. Dovada este și faptul că aceste cereale ucrainene s-au oprit la producătorii spanioli care produc o șuncă faimoasă, potrivit unei anchete realizate de publicaţia austriacă eXXpress, după cum arată News24.

Jamonul spaniol este prezentat drept „cea mai bună șuncă din lume” și are prețuri ridicate pe piața de export. Cel mai scump sortiment, Jamon Iberico de Bellota, provine de la porci crescuți în aer liber care se hrănesc cu ghinde. În realitate, însă, cei mai mulți sunt crescuți în ferme industriale cu furaje pe bază de porumb.

Potrivit estimărilor, în jur de 2,9 milioane de tone de grâu și porumb din Ucraina au ajuns în Spania, unde au fost folosite ca hrană pentru animale, şi doar 15% din exporturi au mers mai departe în țări cu risc de foamete, cum este cazul Etiopiei – 167.000 de tone și Sudanului- 65.000 de tone.

„Spania a plătit mai mulți bani, iar Ucraina a livrat”, susţine presa austriacă.

După ce luni bune Kievul și susținătorii săi occidentali au acuzat Rusia că „blochează” porturile ucrainene, ONU și Turcia au reuşit să negocieze un acord pentru a exporta cereale din Ucraina și Rusia, prin coridoare speciale la Marea Neagră. Anunțat în august 2022 ca o modalitate de a preveni foametea în statele sărace din Africa și Asia, dependente de importurile din Rusia și Ucraina, importuri perturbate atât de conflict, cât și de sancțiunile occidentale, acordul este departe de ceea ce s-a dorit.

Lucrurile nu au mers deloc bine chiar de la început. Cerealele din Ucraina au ajuns să fie folosite pentru hrana animalelor și au fost expediate în principal în porturile europene și Turcia. În decembrie 2022, unii oficiali din Rusia declarau că 6,4 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate în UE, din care 43% porumb și 29% grâu.  

În încercarea de a ajuta Guvernul de la Kiev, UE a suspendat toate tarifele și taxele pentru produsele agricole ucrainene. Aranjamentul temporar a fost lansat în mai 2022 și urmează să expire în iunie, anul acesta.

Citeste si Oare de ce caută noii patroni de la Zahăr Luduș muncitori sezonieri?