Ce condiție trebuie să îndeplinească medicii de familie pentru a primi salarii cu 50% mai mari

Publicat: 21 feb. 2023, 10:24, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce condiție trebuie să îndeplinească medicii de familie pentru a primi salarii cu 50% mai mari

Medicii de familie ar putea primi salarii mai mari cu 50%. Însă, ca acest lucru să se întâmple, aceștia trebuie să îndeplinească o anumită condiție.

Noul contract cadru al CNAS pe 2023 prevede ca medicii de familie veniți într-un sat să încaseze, timp de şase luni, cu 50% mai mult decât cei care lucrează în oraș.

Pentru a putea încasa acest salariu, aceștia trebuie să meargă într-o localitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical.

Această modificare vine în contextul deficitului de medici cu care se confrunta țara. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate din România.

Totodată, medicii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor.

Modificările propuse în noul Contract Cadru urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2023. La lângă modificările amintite se mai aduagă și altele, precum extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi pentru a elibera camerele de gardă ale spitalelor.

Apoi, acordarea unor consultații la distanţă, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.

Noul Contract Cadru care prevede toate aceste modificări se află deocamdată în dezbatere publică.

Ce salariu are un medic de familie în 2023. Cât câștigă un medic

În dezvăluirea jurnalistică sunt enumerați mai mulți medici, iar aproape toți au decontat, în luna noiembrie 2022, peste 40.000 de lei.

Venitul unui medic de familie este format  din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Trebuie specificat că, pentru pacienții neasigurați, medicul de familie nu primește plată per capita. Veniturile provenite din plata per capita au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie.

Din această sumă, medicul de familie plătește salariul asistentului medical, utilitățile, toate consumabile necesare în cabinet și suportă modificările sau dotările necesare cabinetului.