Cel mult două mandate concomitent de membru CA pentru angajații instituțiilor publice

Publicat: 12 mai 2023, 21:32, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cel mult două mandate concomitent de membru CA pentru angajații instituțiilor publice
muncă

Angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de subordonare şi de finanţare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administraţie şi/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice. Acest lucru va fi posibil doar după ce ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare va intra în vigoare.

La 30 de zile de la intrare în vigoare a legii, persoanele numite ca membri în mai mult de două consilii de administraţie şi/sau de supraveghere la întreprinderile publice îşi vor exercita opţiunea.

Totodată, ordonanța mai prevede ca „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile alineat (5) şi alineat (7) ale articolului 374 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele şi durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă se stabilesc de către conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nemaifiind necesar acordul angajaţilor”.

Executivul a fixat unele limite lunare de cheltuieli la nivelul administraţiei şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat de către Guvern.

„Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile”, conform aceluiaşi comunicat.