Cum a fost posibil? Donald Trump a schimbat internetul

Publicat: 21 ian. 2021, 20:30, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Cum a fost posibil? Donald Trump a schimbat internetul

Analiștii poltici americani sunt de părere că, după încheierea mandatului lui Trump, vom constata că Internetul nu mai este la fel…

Potrivit analiștilor, Donald Trump ne-a făcut să ne îndoim până și de meme-uri. Tot Trump este cel care a făcut ca Facebook să-și schimbe unele politici. Pentru Trump, Twitter a fost „terenul de joacă” pe tot parcursul mandatului său. Acolo, președintele SUA și-a exprimat părerile mai mult sau mai puțin obiective, a făcut atacuri la persoană, a propagat știri marcate de Twitter ca fiind probabil false, a incitat ș.a.m.d.

Președinția lui Trump a adus un nou control al platformelor

De exemplu, în toamna anului trecut, contul de Twitter al președintelui SUA a fost marcat de șapte ori pentru că a postat informații cu potențial de dezinformare despre alegeri. Congresmanul democrat David Cicilline, citat de Independent, a descris tweet-urile lui Trump drept o „amenințare la adresa democrației”.

Președinția lui Trump a schimbat modul în care americanii comunică între ei pe Internet, a sporit diviziunea și suspiciunile și ne-a făcut pe toți să constatăm că fiecare zi online este fi mai suprarealistă decât cea de dinainte, potrivit The Atlantic. Marile companii de social media – Facebook, Twitter, YouTube – obișnuiau să își asume puțină responsabilitate pentru modul în care au facilitat radicalizarea și hărțuirea.

Dar președinția lui Trump a adus un nou control al acestor platforme, nu în ultimul rând pentru că propriul său comportament a ridicat întrebări cu privire la discursul de ură online.

O lume deschisă, cu acces aproape gratuit

Întrebarea care a intervenit a fost: dacă președintele SUA are discurs online marcat de rasism, xenofobie și fake news, cum să judeci comportamentul asemănător al utilizatorilor care n-au importanță politică?

Ideea inițială a Internetului a fost că este o lume deschisă, cu acces aproape gratuit și egalitară. Ultimii patru ani au demonstrat că un singur om poate influența această lume în mod iremediabil.