Statistică alarmantă privind consumul de droguri în România: cel puțin un milion de persoane s-au drogat măcar o dată
De la an la an, numărul persoanelor care consumă stupefiante a crescut. Potrivit statisticilor, la nivelul anului 2022 existau peste un milion de oameni care au consumat cel puțin o dată droguri. Semnal de alarmă tras de un cunoscut expert antidrog.
”Este un trend mondial şi european şi România se încadrează pe acest trend. Fenomenul a explodat în România. Avem statistica datând din anul 2022 – cel puţin un milion de persoane care au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, dar cu siguranţă în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate”, este avertismentul lui Cătălin Țone, expert antidrog.
Citește și: S-a deschis primul centru pentru minorii dependenți de droguri
În opina specialistului, strategia de luptă împotriva acestui fenomen ţine de prevenţie, combatere şi tratament.
”Nu toate sunt dependenţe, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranţă că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependente. Fiecare ţară îşi pregăteşte şi fiecare ţară luptă cu acest fenomen care, în opinia mea, este cel mai complet fenomen social şi îşi perfectează sistemul pe cei trei piloni. Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexă, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care înseamnă probarea activităţii reţelelor internaţionale de traficanţi, care transportă droguri de la locul de producţie până la consumatorul final, şi vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependenţei de droguri”, a precizat Ţone, la conferinţa „Dependenţa de droguri”, un eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenţilor, potrivit Agerpres.
”Ne-am trezit când au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multă emoţie publică, precum a fost cel de la 2 Mai”
Expertul antidrog este de părere că țara noastră nu a reușit să perfecționeze în ultimii ani acești trei piloni de combatere a consumului de droguri, dar precizează că s-au făcut primii pași, chiar dacă foarte târziu, în urma tragicului accident de vara trecută din stațiunea 2 Mai, când doi tineri au fost omorâți de un individ care s-a urcat drogat la volan.
”România, în ultimii ani, din păcate, nu şi-a perfectat aceşti piloni, nu am fost anticipativi (…) în sensul că nu am investit sume importante de bani, aşa cum au făcut ţările occidentale. (…) Ne-am trezit când au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multă emoţie publică, precum a fost cel de la 2 Mai. Atunci ne-am întrebat ce avem, a început discuţia despre drugteste, despre toxicologie, despre prevenire, despre stângăciile în instruirea părinţilor, pentru că este extrem de important ca părinţii să fie instruiţi, pentru că ei sunt cei care au responsabilitatea creşterii şi educării, raţiunea principală. (…) Şi atunci ne-am dat seama că trebuie să ne concentrăm pe această zonă. Acum pot să zic că se face un efort colectiv, comun, începând de la forţele guvernamentale până la forţele private, asociaţiile. Sunt nu mai puţin de cinci proiecte de lege pe flux. De exemplu, săptămâna aceasta, unul dintre proiecte a fost aprobat, este vorba despre proiectul privind Registrul traficanţilor de droguri, a trecut de Camera Deputaţilor, ca for decizional, şi legea va fi promulgată. Eu cred că politicienii au înţeles acest lucru, dar va trebui să investim şi resurse, pentru că aceste proiecte presupun sume mari de bani. Un alt proiect face referire la construirea a opt centre regionale tip spital, de tratat dependenţa de droguri pe zone”, a mai spus Cătălin Țone.