Ciucă, despre cariera sa militară: ”A venit de la sine”

Publicat: 20 apr. 2024, 17:24, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciucă, despre cariera sa militară: ”A venit de la sine”

Nicolae Ciucă a dezvăluit ce l-a determinat să urmeze o carieră militară. Președintele PNL susține că printre motivele care l-au motivat să aleagă acest drum se numără și baza militară aflată în cartierul său. Mai mult, șeful Senatului a mai spus că i-a plăcut dintotdeauna uniforma militară. 

Ciucă: ”A fost o chestiune care a venit de la sine”

Astfel, ghidat de o pasiune din copilărie, Nicolae Ciucă a decis să se înscrie  la liceul militar. Președintele PNL își amintește că la acea vreme apărea ceva nou în peisaj: ”apăreau elevii în uniformă militară, era o uniformă frumoasă cu pantalon bleumarin, cu veston alb, cu caschetă albă și toată”.

”Primii ani de copilărie am deschis ochii și ce să văd, uniformă militară și armată. A fost o chestiune care a venit de la sine. În Craiova, în 1978 când s-a înființat liceul militar toată lumea a vorbit de chestiunea asta pentru că apărea ceva nou în peisaj. Apăreau elevii în uniformă militară, era o uniformă frumoasă cu pantalon bleumarin, cu veston alb, cu caschetă albă și toată lumea vorbea de ei, a spus Nicolae Ciucă.”, a declarat președintele PNL.

”În 78 eram în clasa a șasea și la scurt timp trebuia să mă hotărăsc la liceu vreau să mă înscriu și am dat examen la liceul militar. Mi-a plăcut și uniforma, aveam în minte tot ceea ce văzusem în copilărie, a mai spus Ciucă.”

De-a lungul timpului, Nicolae Ciucă a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.
Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de acesta, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.