Cât de sigur este în realitate vaccinul AstraZeneca. Studiu: 30 de persoane din 5 milioane vaccinate au făcut tromboze

Publicat: 13 mart. 2021, 15:21, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Cât de sigur este în realitate vaccinul AstraZeneca. Studiu: 30 de persoane din 5 milioane vaccinate au făcut tromboze

Vaccinul AstraZeneca a fost retras din mai multe țări europene după ce mai multe persoane au dezvoltat reacții adverse severe în urma vaccinării. Temerile legate de siguranța acestui ser nu aveau cum să nu apară.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș invocă un studiu care arată că doar 30 de persoane din 5 milioane vaccinate cu AstraZeneca au făcut tromboze.

„Veste bună – tot mai multe studii încep să demonstreze că vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului, nu doar exprimarea simptomelor. Un studiu în Scoția pe mai mult de 190.000 membri de familie a peste 140.000 angajați ai sistemului de sănătate arată că au fost mult mai puține cazuri noi și spitalizări din familiile angajaților vaccinați din sănătate față de familiile angajaților nevaccinați. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinați doar cu prima doză”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Vaccinul produs de AstraZeneca a fost suspendat în mai multe țări europene. Decizia a fost luată din cauza efectelor adverse pe care le-au dezvoltat oamenii care s-au vaccinat cu acest ser. În Italia s-a luat această decizie după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea vaccinului. Urmează ca lotul ABV2856 de vaccinuri să fie analizat de Institutul Național de Sănătate din Italia.