Ministrul Justiției: „Problema judecătorilor este că pensia e mai mare decât salariul”. Modificările anunțate

Publicat: 05 apr. 2021, 12:56, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Justiției: „Problema judecătorilor este că pensia e mai mare decât salariul”. Modificările anunțate

Modul de calcul al valorii pensiei magistraților și al vechimii în muncă vor fi modificate, pentru a nu mai exista situații în care pensia să fie mai mare decât salariul sau persoane care vin pentru scurtă perioadă în magistratură să se poată retrage în scurt timp din funcție. Ministrul Justiției a anunțat luni ce modificări vor fi adoptate.

Dacă anul trecut au fost peste 140 de judecători pensionați, în doar trei luni din acest an s-au retras din câmpul muncii 129 judecători și 29 procurori.

„Problema principală este că pensia e mai mare decât salariul. Pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate”, a explicat Stelian Ion, ministrul Justiției, într-un interviu oferit celor de la Hotnews.

Conform acestuia, valoarea unei pensii este de 15 – 16.000 lei și chiar mai mult. Din acest motiv, trebuie modificate modul de calcul și de vechime.

„Legat de modul de calcul, propunerea pe care o vom face va fi la grupul de lucru din Parlament. Ideea este aceea de a nu mai ajunge la astfel de dezechilibre în care pensia să fie mai mare decât salariul, pentru că este evident că este o invitație la ieșirea la pensie”, a anunțat Stelian Ion.

O altă discuție ține de vechimea în profesie, în condițiile în care ajung magistrați mulți avocați ori juriști și li se ia în considerare și perioada petrecută în aceste profesii.

„Am propus un sistem care să aibă în vedere doar vechimea în calitate de judecător sau procuror”, a anunțat ministrul Justiției.

Conform acestuia, va fi propusă o perioadă de tranziție de zece ani, după care va fi luată în considerare doar vechimea din magistratură.

Modificările legislative vor fi supuse dezbaterii și vor fi discutate atât cu Consiliul Superior al Magistraturii cât și cu corpul magistraților.