„Anul Nou care n-a fost” triumfă la Premiile Gopo 2025 – Bogdan Mureșanu scrie istorie în cinematografia românească
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/346ec1d6-3d1b-468f-97ea-638f3a201ba6.jpeg)
Cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc marți seară, 29 aprilie 2025, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, celebrând performanțele anului în cinematografia românească.
Marele câștigător al serii a fost filmul „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, care a obținut 9 premii Gopo din cele 13 nominalizări, inclusiv cele mai importante trofee ale serii: Cel mai bun lungmetraj, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal și Cea mai bună actriță în rol principal.
Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj
Actrița Rodica Mandache a înmânat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj filmului „Anul Nou care n-a fost”. Regizorul și producătorul filmului, Bogdan Mureșanu, a dedicat premiul echipei sale: „Mulțumesc unei echipe extraordinare!”.
Filmul a impresionat juriul și publicul deopotrivă, cucerind și alte trofee importante, confirmându-și poziția dominantă în peisajul cinematografic românesc al anului trecut.
Triumful lui Bogdan Mureșanu
Pe lângă premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, Bogdan Mureșanu a fost recompensat cu trofeele pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu. Mureșanu a declarat în discursul său: „Încă mă consider un om al textului, parașutat într-o lume a imaginii”, evocând modul în care background-ul său de scenarist continuă să-i influențeze stilul regizoral.
„Anul Nou care n-a fost” a fost, de asemenea, desemnat Cel mai bun film de debut, un premiu care subliniază impactul imediat al regizorului în lungmetrajul autohton.
Premii pentru actorii principali
Adrian Văncică a fost desemnat Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea personajului Gelu în „Anul Nou care n-a fost”, în timp ce Nicoleta Hâncu a fost distinsă cu premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul Florinei Miu, tot în același film.
„E important că putem să ne facem meseria liberi, cred că asta e cel mai important!”, a subliniat Hâncu în discursul său de acceptare, punctând o dimensiune etică și socială a libertății artistice în contextul actual.
Omagiu pentru Dan Pița – premiul pentru întreaga activitate
Un moment de mare emoție a fost dedicat regizorului Dan Pița, distins cu Premiul pentru întreaga activitate. Pița, o figură majoră a cinematografiei românești din anii ’70 până în prezent, nu a putut fi prezent fizic, dar a transmis un mesaj: „Pe Gopo e bine să-l ții cât mai aproape de tine. Înveți multe lucruri”.
Actorul Claudiu Bleonț a vorbit despre influența esențială a regizorului asupra carierei sale: „Pentru mine a fost un destin împlinit. Sunt ceea ce sunt pentru că am debutat sub bagheta lui”. La rândul său, actrița Anda Onesa, protagonista din „Pas în doi”, a evocat amintiri emoționante de pe platourile de filmare, afirmând că „Dan ne-a chinuit un pic, am repetat până la imposibil aceste scene. Vă iubesc și mi-e dor de voi!”.
Filmografia lui Dan Pița include titluri de referință precum „Concurs” (1982), „Dreptate în lanțuri” (1984), „Pas în doi” (1985), „Hotel de lux” (1992) sau „Pepe și Fifi” (1994) – propus pentru Oscar la categoria Cel mai bun film străin.
Distincții pentru întreaga carieră
Actrița Ioana Pavelescu a primit Premiul pentru întreaga carieră. Regizorul Laurențiu Damian, cel care i-a înmânat trofeul, a descris-o drept „o mare actriță care a pictat cu chipul ei ecranul românesc”. Pavelescu a evocat mentorii și colegii care i-au marcat parcursul profesional, printre care Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea, Alexandru Tatos și Gheorghe Dinică. „Îmi iubesc meseria până la deznădejde”, a mărturisit artista.
Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit și directorului de imagine Florin Mihăilescu, colaborator apropiat al unor regizori precum Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Stere Gulea și, desigur, Dan Pița. Mihăilescu este recunoscut pentru contribuția sa esențială la estetica vizuală a cinematografiei românești din ultimele decenii, dar și pentru activitatea sa academică și editorială.
Un Premiu special a fost oferit și maestrului de lumini Ion Olteanu, veteran al platourilor de filmare românești, colaborator apropiat al lui Sergiu Nicolaescu și Ion Popescu-Gopo. „Vă mulțumesc din suflet pentru toate aplauzele”, a spus Olteanu, vizibil emoționat.
Voce pentru diversitate și activism
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune a revenit filmului „@Tiktok_Cowboy”, regizat de Anastaseu Ștefan și produs de Adrian Sitaru. Regizorul, primul reprezentant al comunității trans care câștigă un premiu Gopo, a ținut un discurs de acceptare cu un puternic mesaj politic și social:
„Dedic acest premiu comunității rome. Persoanele gay, trans, rome nu sunt doar simple personaje în filmele noastre, sunt reale, care se confruntă cu nedreptate perpetuă, rasism (…) Ca industrie, avem nevoie să fim împreună acum mai mult ca niciodată, pentru că puterea noastră este colectivă. (…) În solidaritate cu mișcarea studențească din Serbia, cu activiștii din Ungaria, cu Ucraina, cu Palestina, nu fascism, nu război! Palestina liberă!”.
Lista completă a câștigătorilor Gopo 2025:
-
Cel mai bun film de lungmetraj: Anul Nou care n-a fost, r. Bogdan Mureșanu
-
Cea mai bună regie: Bogdan Mureșanu – Anul Nou care n-a fost
-
Cel mai bun actor în rol principal: Adrian Văncică – Anul Nou care n-a fost
-
Cea mai bună actriță în rol principal: Nicoleta Hâncu – Anul Nou care n-a fost
-
Cel mai bun actor în rol secundar: Ciprian Chiricheș – Săptămâna Mare
-
Cea mai bună actriță în rol secundar: Alina Berzunțeanu – Trei kilometri până la capătul lumii
-
Cea mai bună imagine RSC: Alex Sterian – Căsătoria
-
Cele mai bune decoruri: Iulia Fulicea & Victor Fulicea – Anul Nou care n-a fost
-
Cea mai bună imagine: Andrei Butică – Săptămâna Mare
-
Cel mai bun scenariu: Bogdan Mureșanu – Anul Nou care n-a fost
-
Cel mai bun montaj: Vanja Kovačević & Mircea Lăcătuș – Anul Nou care n-a fost
-
Cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye – Anul Nou care n-a fost
-
Cea mai bună muzică originală: Marius Leftărache & Nikita Dembinski – Nasty
-
Cele mai bune costume: Viorica Petrovici – Săptămâna Mare
-
Cel mai bun machiaj și coafură: Iulia Roșeanu & Domnica Bodogan – Anul Nou care n-a fost
-
Cel mai bun film de debut: Anul Nou care n-a fost, r. Bogdan Mureșanu
-
Cel mai bun film documentar: Alice ON & OFF, r. Isabela Tent
-
Tânără speranță: Ciprian Chiujdea – Trei kilometri până la capătul lumii
-
Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: @Tiktok_Cowboy, r. Anastaseu Ștefan
-
Cel mai bun film de scurtmetraj de animație: White Noise, r. Alexia-Ioana Badea
-
Cel mai bun film european: The Zone of Interest, r. Jonathan Glazer (UK, SUA, Polonia)
-
Premiul Publicului: Buzz House The Movie
Ediția din 2025 a Galei Gopo a pus în lumină excelența artistică, continuitatea tradiției cinematografice românești și nevoia de dialog cu realitățile contemporane. De la triumful categoric al filmului „Anul Nou care n-a fost” până la discursurile cu ecou social și premiile de carieră, gala a oferit o oglindă fidelă a unui cinema tot mai divers, matur și conectat la lumea în care trăim.