India și Pakistan, în pragul unui conflict major, care ar genera o criză alimentară globală de proporții. Schimburi de focuri la graniță și acuzații reciproce
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/667995-indian-army-1.jpg)
Situația de la granița dintre India și Pakistan s-a deteriorat rapid după ce au izbucnit lupte în sectorul Pargwal-Akhnoor din regiunea Jammu, o zonă situată la granița internațională, unde astfel de incidente sunt rare și nu pe Linia de Contact.
Confruntările dintre India și Pakistan au fost raportate de surse internaționale, în special de Clash Report și au declanșat o reacție în lanț din partea oficialilor celor două state.
Ministrul Informațiilor din Pakistan a declarat că există „informații credibile” despre intenția Indiei de a lansa un atac militar în următoarele 24-36 de ore, incidentul din Pahalgam constituind o justificare. La rândul său, India a evitat până acum o confirmare directă, dar premierul Narendra Modi le-a oferit forțelor armate „libertate operațională completă”.
Incidentul din Pahalgam, scânteia unui nou conflict? SUA și ONU intervin diplomatic
Pe fondul escaladării, Departamentul de Stat al SUA a transmis că menține legătura cu ambele țări și îndeamnă la reținere. Secretarul de stat american Marco Rubio urmează să poarte discuții cu miniștrii de externe din India și Pakistan. Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost contactat de premierul pakistanez Shehbaz Sharif, cerându-i-se să îndemne India la calm. Guterres s-a declarat „profund îngrijorat” și și-a oferit sprijinul pentru mediere.
Tensiunile dintre cele două state s-au accentuat după atacul terorist din 22 aprilie, din orașul turistic Pahalgam, în care 26 de persoane, majoritatea turiști, și-au pierdut viața. India a acuzat Pakistanul că s-ar afla în spatele atentatului, acuzații respinse categoric de autoritățile pakistaneze.
Ca reacție, India a suspendat Tratatul asupra apelor fluviului Indus, în vigoare de peste 60 de ani, a închis singura trecere terestră dintre cele două țări și a anulat vizele acordate cetățenilor pakistanezi.
Amenințări nucleare și avertismente globale
În ultimele zile, oficialii pakistanezi au emis mai multe avertismente privind riscul unui conflict major. Ministrul Apărării, Khawaja Asif, a declarat că orice acțiune militară indiană va fi urmată de „represalii serioase”, care ar putea escalada într-un război total. Într-o altă declarație, ministerul pakistanez al apărării a precizat că un astfel de conflict ar trebui să evite folosirea armelor nucleare, dar a recunoscut că tensiunile pot scăpa de sub control.
Pe 29 aprilie, presa din regiune a relatat că o dronă indiană a fost doborâtă de armata pakistaneză, la scurt timp după un mesaj considerat drept „avertisment nuclear”.
Ambele state sunt puteri nucleare — India deținând aproximativ 100 de focoase, iar Pakistanul între 150 și 160, potrivit mai multor estimări. În acest context, revin în atenție avertismentele lansate în 2019 de Universitatea Princeton, conform căreia un conflict nuclear în subcontinentul indian ar putea provoca moartea a 125 de milioane de oameni în primele ore și ar genera o criză alimentară globală de proporții.