Metoda prin care un matematician a rezolvat cea mai veche problemă de algebră
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/scoala-elev-carti-studiu-examen-meditatii-850x479-1.jpg)
Un matematician din Australia a deslușit misterul celei mai vechi probleme de algebră în care polinoamele au fost bătaia de cap. Ecuația polinomială conține: P(x) =0 unde „P” este o funcție polinomială de orice ordin iar „x” este necunoscuta.
Ecuațiile polinomiale sunt întâlnite în algebra predată în liceu, însă nu sunt deloc ușoare. Puzzle-urile numerice rămân o componentă fundamentală a tuturor activităților, de la calcularea orbitelor planetare și până la programarea calculatoarelor.
Rezolvarea polinoamelor poate fi simplă atunci când vorbim despre „x” este ridicat la puterea a patra. Lucrurile se complică odată ce avem puteri egale sau mai mari decât cinci, conform Popular Science.
Problema de algebră rezolvată de un matematician australian
Experții în matematică au dezvoltat soluții aproximative, dar acestea necesită integrarea unor concepte în formula clasică. Spre exemplu, putem include numere iraționale. Pentru a calcula un astfel de număr este nevoie de multă muncă și de un „hard disk mai mare decât universul”, a explicat Wildberger, matematician la Universitatea New South Wales Sydney din Australia.
Acest număr infinit de posibilități este problema fundamentală, potrivit matematicianului. Abordarea acestuia se bazează pe funcții matematice precum adunarea, înmulțirea și pătratul. El a acceptat provocarea și a apelat la variante polinomiale specifice numite „serii de putere”, care posedă termeni infiniți în cadrul puterilor lui „x”.
Wildberger împreună cu informaticianul Dean Rubine s-au folosit de ecuația cubică utilizată de Wallis în secolul al XVII-lea pentru a demonstra „metoda lui Newton”.
La final, matematicianul a spus că rezultatul a fost satisfăcător.
Vezi și: România, locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică
Numerele catalane – ajutor pentru programele de calculator
Acestea apar și în lumea naturală, în domenii precum biologia, unde sunt folosite pentru a analiza posibilele modele de pliere ale moleculelor de ARN.
„Inovația noastră constă în ideea că, dacă dorim să rezolvăm ecuații superioare, ar trebui să căutăm analogii superioare ale numerelor catalane”, spune Wildberger.
Acesta consideră că noua abordare a polinoamelor de putere mai mare ar putea duce în curând spre o evoluție impresionantă. El spune că programele de calculator ar putea rezolva ecuații fără a fi nevoie de radicali.