Secretele conclavului: ce mănâncă cei care își doresc să devină papă. Se impun reguli stricte
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/conclav-cardinali.jpg)
Cardinalii au o serie de reguli de respectat care datează de peste 750 de ani, în ceea ce privește mâncarea în timpul conclavului papal. Cei care își doresc să devină papă trebuie să prevină transmiterea de mesaje ascunse prin pui, ravioli sau șervețele.
Ce reguli trebuie să respecte cei care își doresc să devină papă
Săptămâna trecută, turiștii din Roma au putut zări câțiva cardinali savurând ultimele mese la restaurantele preferate. Înainte de ultimul conclav din 2013, presa italiană nota că mulți dintre aceștia își frecventau localul Al Passetto di Borgo. Restaurantul se situează la doar 200 de metri de Bazilica Sf. Petru. Acolo, Donald William Wuerl obișnuia să comande lasagna, iar Francesco Coccopalmerio prefera calamarii la grătar.
Codul de confidențialitate al conclavului datează din 1274, când Papa Grigore al X-lea a stabilit reguli menite să evite repetiția conclavului din 1268–1271. Se pare că, la acel moment, localnicii amenințau să le reducă rațiile de mâncare cardinalilor pentru a-i forța să ia o decizie.
Noile reguli au impus izolarea completă și, după câteva zile fără rezultat, restricții alimentare severe. Vorbim despre o singură masă pe zi după trei zile, apoi doar pâine și apă după opt zile.
Gărzile păzesc bucătăria
Bartolomeo Scappi, cel mai celebru bucătar al Renașterii, relatează in cartea sa cum funcționează cultura gastronomica a conclavului. În Opera Dell’Arte del Cucinare(1570), Scappi descrie cum erau hrăniți cardinalii în timpul conclavului care l-a ales pe Papa Iulius al III-lea.
Mâncarea era gătită într-o bucătărie comună, iar accesul era atent monitorizat de gărzi italiene și elvețiene. Pentru a preveni orice tentativă de comunicare secretă, mâncarea era livrată de două ori pe zi printr-un sistem de tip roată în perete.
Mai multe alimente erau interzise, printre care si: plăcinte închise, pui întregi si recipiente opace. Vinul și apa se serveau în pahare transparente, iar șervețelele de pânză erau desfăcute și verificate cu atenție.