România la răscruce: Victoria lui Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale stârnește îngrijorări la nivel global

Publicat: 05 mai 2025, 11:14, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
România la răscruce: Victoria lui Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale stârnește îngrijorări la nivel global

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România, desfășurat duminică, 4 mai 2025, au captat atenția presei internaționale.

George Simion, liderul ultranaționalist al Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR). Scrutinul, marcat de controverse și temeri legate de influențe externe, ridică întrebări despre viitorul poziției României în Uniunea Europeană și NATO. Presa globală – AFP, Reuters, Le Monde, Les Echos, Politico –avertizează un succes al lui Simion în turul doi, programat pentru 18 mai, ar putea transforma țara într-o forță perturbatoare pe scena internațională.

Un scrutin sub lupă: Umbra anulării alegerilordin noiembrie 2024

Alegerile prezidențiale din România au fost reluate la cinci luni după ce Curtea Constituțională a anulat scrutinul din noiembrie 2024, invocând ingerințe străine, în special din partea Rusiei, în favoarea candidatului ultranaționalist Călin Georgescu. Acesta, acuzat de simpatii pro-Kremlin, a fost exclus din cursă, lăsând loc lui George Simion, aliatul său, preia conducerea mișcării naționaliste.
Decizia de anulare, rară în Uniunea Europeană, a stârnit proteste masive în țară, zeci de mii de oameni denunțând ceea ce au numit o „lovitură de stat”.
Statele Unite, prin vocea vicepreședintelui JD Vance, au criticat anularea, acuzând România de lipsă de transparență democratică.

O campanie sub semnul suspiciunii

Autoritățile române au intensificat măsurile de supraveghere a scrutinului, colaborând cu platforma TikTok pentru a preveni manipulările care au marcat campania din toamna trecută.
Simion, un maestru al comunicării pe rețelele sociale, a capitalizat pe nemulțumirea populară, promovând o retorică eurosceptică și aliniindu-se mișcării „Make America Great Again” a lui Donald Trump.
Apariția sa alături de Georgescu la o secție de votare din Mogoșoaia a consolidat imaginea unei continuități ideologice între cei doi.

AFP: „Extrema dreaptă rămâne în frunte”

Agenția France Presse notează România și-a confirmat „turnura naționalistă” prin victoria lui Simion, creditat cu 30-33% din voturi. În spatele său, candidații proeuropeni Crin Antonescu și Nicușor Dan, ambii cu peste 20%, se luptă pentru calificarea în turul doi.
Profesorul Sergiu Mișcoiu, citat de AFP, anticipează o cursă strânsă pe 18 mai, dar avertizează Simion are puține rezerve de voturi, ceea ce ar putea limita șansele sale de victorie finală.

Reuters: „Un test al naționalismului de tip Trump”

Reuters subliniază scrutinul din România este perceput ca un barometru al ascensiunii naționalismului eurosceptic în Europa. Simion, care se opune sprijinului militar pentru Ucraina și critică liderii UE, este văzut ca un aliat al curentului MAGA.
O victorie a sa ar putea izola România, erodând investițiile străine și slăbind flancul estic al NATO, avertizează analiștii. „Este posibil ca votul diasporei să-l propulseze pe Nicușor Dan în turul doi, dar confruntarea cu Simion va fi dificilă”, estimează Sergiu Mișcoiu.

POLITICO: „România, noul câmp de luptă politic”

Publicația americană POLITICO deschide cu titlul „George Simion, fanul lui Trump, câștigă primul tur în România”. Articolul subliniază că rezultatele sunt urmărite cu atenție la Bruxelles și Washington, România devenind un teren de confruntare între dreapta radicală și establishmentul politic.
Simion, care a acordat interviuri unor figuri controversate precum Steve Bannon, speră să capitalizeze pe popularitatea lui Trump, purtând cu mândrie șepci cu sloganul MAGA.

The Guardian: „O forță perturbatoare în UE și NATO”

The Guardian avertizează că o victorie a lui Simion ar putea devia România de la traiectoria sa pro-occidentală, transformând-o într-o forță destabilizatoare în UE și NATO.
Publicația notează că succesul său este salutat de naționaliști din Europa și de figuri din administrația Trump, inclusiv JD Vance, care a acuzat Bucureștiul de negarea democrației.

Le Monde: „O retorică suveranistă cuceritoare”

Cotidianul francez Le Monde descrie campania lui Simion ca o combinație de tinerețe, retorică suveranistă și utilizare abilă a TikTok-ului. Deși neagă orice apropiere de Rusia, Simion împărtășește aversiunea față de „birocrații de la Bruxelles” și se opune sprijinului militar pentru Ucraina, poziționându-se ca un „președinte MAGA”.

Les Echos: „O strategie pe două fronturi”

Publicația economică franceză Les Echos atribuie succesul lui Simion unei strategii duble: pe de o parte, cultivarea unei imagini respectabile, pe de altă parte, menținerea unei retorici naționaliste dure.
Cu 42% din voturi după numărarea a 50% din secții, Simion pare de neoprit, deși sondajele sugerează că un „vot de blocare” în turul doi ar putea limita ascensiunea sa.

Reacția administrației Trump

Administrația Trump a manifestat un interes neobișnuit pentru alegerile din România. BBC notează că un acord de exonerare de vize cu SUA a fost anulat în ajunul scrutinului, semnalând o reevaluare a relațiilor bilaterale.
Simion, care se prezintă ca un aliat al lui Trump, a declarat pentru Reuters că România și Polonia sunt parteneri cheie pentru SUA, pledând pentru lideri MAGA la București și Varșovia.

Mizele turului doi: O polarizare fără precedent

Turul doi al alegerilor se anunță extrem de polarizat. Simion, cu o platformă anti-UE și anti-Ucraina, se va confrunta fie cu Crin Antonescu, reprezentantul coaliției PSD-PNL-UDMR, fie cu Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și fost lider al USR. Antonescu, fost președinte interimar, are o imagine afectată de eșecurile politice trecute, în timp ce Dan, un independent cu un trecut de activist, atrage voturile diasporei și ale tinerilor urbani.
Rolul președintelui României, deși în mare parte ceremonial, este crucial în politica externă și apărare. Președintele comandă forțele armate, prezidează Consiliul de Securitate și numește figuri-cheie în justiție și servicii secrete. România, un pilon al NATO pe flancul estic, a sprijinit masiv Ucraina, donând sisteme Patriot, antrenând piloți și facilitând exportul de cereale. O victorie a lui Simion, care se opune acestui sprijin, ar putea slăbi poziția strategică a țării și ar genera tensiuni cu partenerii occidentali.
Votul diasporei, unde Simion și Dan sunt populari, ar putea influența decisiv clasamentul final.
Analiștii politici și economici din întreaga lavertizează că România se află la o răscruce: fie continuă pe calea integrării europene, fie alunecă spre naționalism și izolare. „Acesta nu este doar un scrutin electoral, ci o bătălie pentru identitatea și viitorul României”, concluzionează Euractiv.