Scenariul black-out-ului din Spania a fost descris în presa românească acum 26 de ani

Publicat: 14 mai 2025, 21:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Exclusive , ? cititori
Exclusiv
Scenariul black-out-ului din Spania a fost descris în presa românească acum 26 de ani
Foto: freepik.es

În urmă cu aproximativ două săptămâni o pană de curent fără precedent a paralizat Spania, Portugalia și sudul Franței. Luate prin surprindere, autoritățile au avut nevoie de o bună bucată de timp să se dezmeticească. Marea majoritate a cetățenilor au fost cuprinși de panică. Dar scenariul unei astfel de crize a fost descris în presa românească încă din anul 1999.

În luna iulie a anului 1999, sub titlul „Războiul viitorului”, România Liberă publica un articol amplu. În material erau prezentate îngrijorările unor lideri ai comunității intelligence din SUA, Rusia și China legate de vulnerabilitățile create de informatizarea tot mai accentuată a elementelor vitale de infrastructură civilă. Și, la acea vreme, digitalizarea era abia la început. Telefoanele mobile și comunicarea prin social media încă nu intraseră în cotidian. Deci, un element de risc mai puțin la o pană de curent…

Cum arăta scenariul de acum un sfert de veac

În context era prezentat scenariul unui atac asupra sistemelor de infrastructură civilă și efectele lor. E drept, locul acțiunii nu era plasat în Spania, ci în SUA.

Iată cum descria autorul articolului un atac:

Un fenomen necunoscut ar face toate sistemele electronice din instituțiile financiare (…) să nu mai funcționeze. Sute de mii de oameni ar rămâne fără un ban în buzunar. Cărțile de credit nu ar ajuta cu nimic. Marile companii nu ar mai putea face nici un fel de plăți. Magazinele și-ar închide porțile.”

În continuare se povestește despre efectele asupra circulației rutiere. „Semafoarele ar înnebuni, pur și simplu. Accidentele s-ar ține lanț. Pe autostrăzi, sistemele de dirijare a traficului ar începe să genereze semnale contradictorii. Alte accidente, derută, panică…”

Apoi, în scenariu este introdusă și întreruperea alimentării cu energie electrică. O mică diferență în succesiunea evenimentelor, față de cele petrecute în Spania. Dar e vorba de o previziune de mai bine de un sfert de secol…

Centralele electrice suferă defecțiuni iremediabile (…). Ca efect imediat devine imposibilă alimentarea cu gaze și apă curentă. Nici stațiile de carburanți nu mai pot funcționa. (…) Marile orașe ar fi, practic, moarte!”.

După 26 de ani, societatea e la fel de nepregătită!

În articolul citat, mecanismele producerii tuturor nenorocirilor enumerate aveau la bază un atac informațional. Dar, indiferent de cauze, efectele s-au dovedit a fi aceleași. Experiența spaniolă din aprilie a demonstrat acest lucru. Și ce e mai important, a relevat că reziliența în situația unor asemenea crize este deosebit de scăzută. Asta în condițiile în care, așa cum am arătat, o asemenea împrejurare a fost descrisă încă de acum 26 de ani și nu într-un roman SF!