Aliații europeni ai Ucrainei discută despre un embargou comercial total împotriva Rusiei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Sanktionen_Russland-1-1344x672-1.jpg)
Aliații europeni ai Ucrainei se pregătesc să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei. Măsura intervine după ce dictatorul rus Vladimir Putin a refuzat să participe la discuții directe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în Turcia. Un „embargou comercial la scară largă” împotriva Rusiei este o opțiune luată în considerare, relatează „Politico”.
În această după-amiază, țările UE și vecinii lor (inclusiv Regatul Unit și Ucraina) organizează în Albania un nou summit al Comunității Politice Europene. La summit se așteaptă să participe premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Volodimir Zelenski. În ansamblu se așteaptă o întâlnire a 47 de șefi de stat și de guvern. Discuțiile se vor concentra, printre altele, pe înăsprirea drastică a sancțiunilor împotriva Rusiei, au declarat patru oficiali europeni pentru Politico.„Potențialele măsuri împotriva Moscovei ar putea include taxe la exporturile rusești, până la un embargou comercial complet”, spun sursele publicației.
Europenii aplică propriul lor plan
După ce Putin a ignorat apelurile pentru un armistițiu de 30 de zile, liderii UE și britanici caută modalități de a da o lovitură puternică economiei ruse, care ar eclipsa orice rundă anterioară de sancțiuni. Planurile în discuție sunt „inspirate” de ideea senatorului republican american Lindsey Graham, care a propus sancțiuni dure împotriva Rusiei dacă aceasta refuză să „negocieze pacea cu bună-credință cu Ucraina ”.
În ultimele zile, Graham a fost în contact cu colegii europeni. În timp ce europenii sunt sceptici că Graham va putea obține sprijinul președintelui american Donald Trump în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, doi diplomați au declarat pentru Politico că susținătorii Ucrainei ar putea impune propriul „pachet de mega-sancțiuni” fără implicarea SUA.
Ambasadorii UE au convenit asupra celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, precum și asupra unor sancțiuni suplimentare împotriva Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului, „intervenția hibridă” în întreaga lume și proliferarea armelor chimice.