Festivalul Astrofest a băgat spaima în suveraniști

Publicat: 26 mai 2025, 18:19, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Festivalul Astrofest a băgat spaima în suveraniști
Sursa foto: Facebook - Primăria Sectorului 6 / Astrofest, corturile care au speriat suveraniștii

Mai multe conturi de TikTok apropiate de partidele suveraniste au lansat, în ultimele zile, teorii ale conspirației, susținând că armata ar fi ocupat Parcul Crângași din București. În realitate, corturile au fost ridicate pentru evenimentul Astrofest. Acesta este dedicat științei și educației, fiind deschis publicului larg. Autoritățile infirmă categoric orice speculații despre o mobilizare militară.

De la corturi militare la roboți umanoizi

Totul a pornit de la un videoclip filmat dintr-o mașină, în care apar câțiva militari montând corturi în Parcul Crângași. Clipul, devenit rapid viral, a fost însoțit de mesaje alarmiste despre o posibilă pregătire pentru război sau recrutări forțate.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a intervenit imediat, explicând pe Facebook că este vorba despre pregătirile pentru Astrofest, un festival de știință care include activități pentru copii, expoziții interactive și prezentări despre tehnologie, astronomie și roboți umanoizi.

„Mă uit la filmarea cu sunet și la comentariile făcute de acest tânăr speriat de bombele de manipulare și mă crucesc. Este vorba despre ASTROFEST! Google it! Este despre educație, științe, chestii faine”, a scris edilul, criticând lipsa de discernământ a celor care au propagat aceste idei.

Corturile „militare” au fost montate pentru pavilionul Forțelor Aeriene Române, care au prezentat mai multe tehnologii din dotare, în cadrul festivalului. De asemenea, au vorbit cu participanții despre cum ar putea deveni ofițeri în cadrul armatei.

MApN: Nu există nicio mobilizare militară

Ministerul Apărării Naționale a reacționat, la rândul său, condamnând ferm dezinformările propagate pe TikTok și alte platforme digitale. Potrivit unui comunicat oficial, imaginile cu corturile nu au nicio legătură cu vreo decizie a statului român de a trimite trupe în Ucraina.

MApN a explicat că este vorba despre o declarație veche a președintelui interimar, scoasă din context, care a fost reutilizată pentru a induce ideea că România ar participa militar la conflictul din țara vecină.

„Toate aceste speculații sunt false. România a transmis în mod clar că sprijinul oferit Ucrainei nu va include, sub nicio formă, dislocarea de militari români în țara vecină”, precizează instituția.

Ministerul avertizează că astfel de tentative de manipulare vor continua și recomandă populației să consulte exclusiv surse oficiale înainte de a distribui conținut cu potențial de fake news.