Piedone intervine după ce 12 copii de la o grădiniță au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/copil-in-spital-scaled.jpg)
Piedone a făcut o inspecție de urgență la o grădiniță aflată pe strada Sfântul Ștefan din Sectorul 2 al Capitalei. Un adult și 12 copii cu vârste între 3 și 6 ani au fost transportați marți la mai multe spitale din București, după ce au acuzat stări de rău, cu simptome de toxiinfecție alimentară.
Toxiinfecție la grădiniță: intervenție de urgență și copii internați
Reprezentanții ISU București-Ilfov au anunțat că au intervenit cu mai multe echipaje medicale și de prim-ajutor. Au fost evaluate 13 persoane, dintre care 1 adult și 12 copii, iar în sprijin au fost trimise două autospeciale de stingere cu modul de prim-ajutor, șapte echipaje SMURD, o motocicletă SMURD și două echipaje SABIF.
Cei afectați au fost transportați la spitalele Victor Gomoiu, Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Matei Balș și Spitalul Județean Ilfov. Între timp, părinții au venit la grădiniță și au preluat copiii care nu prezentau simptome, scrie Ziare.com.
Piedone, în inspecție de urgență
În urma incidentului, Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, a efectuat un control de urgență împreună cu comisarii de la Protecția Consumatorilor Sector 2. Aceștia au fost la grădinița „The Nursery” și la firma de catering Team Gastro Boutique, care furnizează mesele copiilor.
La grădiniță, inspectorii au descoperit mai multe nereguli: lipsa frigiderului pentru păstrarea probelor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, saltele uzate pentru copii, lipsa cabinetului medical și a triajului epidemiologic. De asemenea, masa era servită într-o sală de mese improprie, aflată la subsol.
Au fost aplicate cinci amenzi în valoare totală de 40.000 de lei și s-a propus suspendarea temporară a activității până la remedierea deficiențelor.
La unitatea de catering, comisarii au găsit ustensile murdare, ulei rânced folosit la prăjit, produse fără etichete și zone de gătit neigienizate. Pe lângă toate astea, transportul mâncării se făcea cu un vehicul neautorizat. În urma controlului, s-au aplicat amenzi de 57.000 de lei, a fost oprită activitatea și s-a propus închiderea temporară a activității. Totodată, s-au confiscat 45 kg de materii prime improprii consumului.
Piedone a verificat personal starea de sănătate a copiilor internați la Spitalul Victor Gomoiu. Aceștia prezentau deshidratare moderată. Medicii au prelevat probe pentru stabilirea cauzei exacte.
Cum ne ferim de toxiinfecții alimentare vara
Vremea caldă favorizează dezvoltarea bacteriilor în alimente, iar riscul de toxiinfecții alimentare crește semnificativ. Pentru a evita problemele, este important să păstrăm igiena și să urmăm câteva reguli simple:
- Evitați consumul de alimente gătite care au stat mai mult de două ore la temperatura camerei.
- Păstrați alimentele perisabile (carne, lactate, ouă) în frigider, la o temperatură sub 4°C.
- Spălați bine fructele și legumele, mai ales dacă urmează a fi consumate crude.
- Nu amestecați alimentele crude cu cele gătite, mai ales în timpul preparării.
- Gătiți complet carnea și ouăle, pentru a distruge bacteriile periculoase.
- Verificați întotdeauna termenul de valabilitate și aspectul produselor alimentare.
De asemenea, este important ca părinții să fie atenți la mâncarea oferită copiilor, mai ales în afara casei. În cazul în care observă simptome precum greață, vărsături sau dureri abdominale, este recomandat să vă prezentați imediat la medic.
Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili cauza exactă a toxiinfecției de la grădinița din București și pentru a preveni alte incidente similare pe viitor.