De ce nu mai au roșiile gustul de altădată?

Publicat: 30 iun. 2025, 13:58, de Alice Călin, în Food , ? cititori
De ce nu mai au roșiile gustul de altădată?
Sursă foto: Roșii cu gustul de altădată

Deși piețele și supermarketurile sunt pline de roșii în această perioadă, cei mai mulți români spun că nu mai au gustul de altădată. Chiar și roșiile cultivate în România par să fi pierdut ceea ce le făcea speciale. Cauzele sunt multiple și țin în special de schimbarea semințelor, dar și de metodele moderne de producție.

Semințele moderne au schimbat gustul

Potrivit medikatv.ro, roșiile din prezent nu mai au gustul de altădată pentru că majoritatea soiurilor cultivate provin din semințe importate. Acestea sunt modificate genetic pentru randament și rezistență, nu pentru gust. Nici măcar producătorii locali, care vând în piețe, nu mai cultivă soiuri tradiționale, direct în grădină.

„Roșiile nu mai au gustul de altădată pentru că toate soiurile pe care le cultivăm nu mai sunt românești”, a explicat Florin Oancea, director științific ICCHIM.

Acesta spune că, deși România are o bancă de gene valoroasă la Buzău, puțini agricultori o mai folosesc. În schimb, răsadurile sunt aduse din afara țării și sunt adaptate la alte tipuri de sol și climă.

Roșii produse pentru randament, nu pentru savoare

În multe cazuri, roșiile cresc în solarii cu tehnologie modernă, din hibrizi care produc cantități cât mai mari. Însă nu mai au aroma specifică.

Aceste soiuri sunt gândite pentru țări cu alt climat, cum ar fi Olanda, și nu se adaptează bine la condițiile din sudul României.

„Ar trebui să punem legume în câmp, pentru că hibrizii aceștia nu cresc cum trebuie în câmp”, a adăugat Florin Oancea.

Roșiile cultivate în aer liber, din semințe românești, sunt tot mai rare pe piață. Printre soiurile tradiționale care încă se mai găsesc în grădinile unor gospodari se numără „Inimă de bou”, „Ruxandra”, „Buzău 1600” sau „Costești”. Acestea sunt apreciate pentru textura lor cărnoasă, aroma intensă și coacerea lentă.

Fermieri care ne readuc în farfurie gustul de altădată

Din fericire există mici fermieri și grădinari pasionați care revin la origini și cultivă soiuri tradiționale de roșii. O mică fermă din Secuieni, Neamț, multiplică de peste două decenii celebra varietate Inimă de bou.

Soiul este ușor de recunoscut datorită mărimii de peste 250 de grame. Roșiile din această varietate sunt suculente și cărnoase, cu gust intens. Perfecte de pus în farfurie alături de o bucată de brânză și un fir de ceapă.

Pe platformele online ale altor fermieri care fac agricultură ecologică se comercializează peste 70 de soiuri de roșii românești. Acestea sunt obținute prin cultivare naturală, fără pesticide și îngrășăminte. Pe lângă Inimă de bou, în agricultura ecologică mai regăsim varietăți românești precum Buzău 1600, Aurora de Vidra sau Roșia de Bonțida.

Acești micii cultivatori duc mai departe tradițiile și pun pe mesele celor interesați roșii care aduc înapoi gustul copilăriei.