Instituții sărace, dar cu pretenții: achiziții de milioane în plină austeritate

Publicat: 02 iul. 2025, 11:45, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Instituții sărace, dar cu pretenții: achiziții de milioane în plină austeritate

Deși premierul Ilie Bolojan anunța, la final de iunie, un moratoriu de șase luni pentru noi achiziții, cu scopul de a „asigura finanțarea investițiilor”, mai multe instituții publice continuă să cheltuie sume considerabile pe contracte care ridică semne de întrebare. De la reabilitări de sedii până la asigurări profesionale, consultanță și cursuri cu regim de hotel, lista achizițiilor publice în plină austeritate pare mai degrabă o demonstrație de sfidare decât una de responsabilitate.

Achiziţii de milioane, în plină austeritate

„Instituțiile statului sunt prea sărace ca să mai facă achiziții”, spunea prim-ministrul. Însă, realitatea din sistem îl contrazice flagrant. Marți, Direcția Generală Regională Antifraudă Ploiești a lansat o licitație de aproape 39 de milioane de lei, adică peste 7,7 milioane de euro, pentru reabilitarea termică a sediului și refacerea fațadei, relatează Antena 3 CNN. Iar în caietul de sarcini, se precizează clar că instituția nu are acești bani și se bazează pe contractarea unor credite de angajament. Nu vorbim despre fonduri europene, ci despre bani de la buget, în timp ce, în aceeași zi, angajații direcției protestau pentru tăierea sporurilor.

Această licitație nu este un caz izolat. Instituțiile publice din România rămân campioane la achiziții de consultanță, studii de fezabilitate, formări profesionale în hoteluri de minimum trei stele, sisteme IT și asigurări profesionale exorbitante. Un exemplu elocvent este cel al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie, SAPE, care vrea să plătească 2 milioane de lei pentru asigurări de răspundere civilă profesională pentru 8 persoane din conducere. Este vorba despre 400.000 de euro pentru protecție juridică, în condițiile în care directorul SAPE, Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, încasează deja peste 16.000 de euro lunar, din funcțiile pe care le ocupă în diferite companii de stat, printre care Depogaz Ploiești și Rompetrol Rafinare.

Ministerul Afacerilor Externe vine și el cu un proiect de peste 20 de milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro, pentru un call center destinat românilor din diaspora. Deși ideea ar putea avea logică într-un anumit context, momentul ales ridică întrebări. În același timp, Camera Deputaților intenționează să-și „modernizeze” site-ul cu peste 3 milioane de lei, adică mai mult de 600.000 de euro.