Flota din umbră de petroliere a lui Putin a început să sufere de o „boală” misterioasă – explozii fără explicație. Experții nu exclud posibilitatea ca Ucraina să fi aplicat „sancțiuni” practice și cât se poate de reale, deși nu există dovezi, scrie Newsweek. Publicația analizează o serie de explozii care au avariat deja cinci petroliere rusești. Cel mai recent episod de acest gen a avut loc duminică în portul Ust-Luga, lângă Sankt Petersburg. Și înainte de aceasta, explozii similare au avut loc cu petroliere ale flotei rusești din umbră în porturi sau în largul coastelor Libiei, Italiei și Siriei.
Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru aceste incidente, dar agențiile media au remarcat că serviciile de informații ucrainene desfășoară adesea operațiuni secrete împotriva intereselor rusești.
„Având în vedere amploarea atacurilor anterioare, locația atacului actual și natura țintei, este perfect rezonabil să presupunem implicarea Ucrainei, deși există și alte motive posibile”, a declarat Polishchuk.
Interesant este că toate cele cinci petroliere afectate nu numai că au făcut escală recent în porturi rusești, dar au trecut și prin granițele portuare exterioare ale statului insular Malta din Marea Mediterană.
Flota de petroliere din umbră a Rusiei
Conform unui studiu realizat de Dryad Global, numărul de petroliere din așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei a crescut de la mai puțin de 100 la începutul anului 2022 la 300-600 în 2025. Aproximativ 40% dintre aceste nave au fost achiziționate din UE, iar vârsta lor medie este de 20-25 de ani, semnificativ mai mare decât media globală. În ciuda sancțiunilor impuse asupra a peste 200 de astfel de nave, Rusia continuă să eludeze restricțiile.
Printre tacticile cheie se numără manipularea sistemului de identificare AIS, dezactivarea transponderelor în puncte strategice, schimbarea pavilionului și a numelui navei și, adesea, o schimbare formală a proprietarului. O altă schemă constă în amestecarea petrolului de diferite origini în timpul transbordării pe mare, cu etichetarea ulterioară a încărcăturii drept „păcură”, ceea ce complică monitorizarea respectării sancțiunilor și a plafoanelor de preț.