Un contribuabil fericit: Tribunalul Uniunii Europene a pronunțat prima sa hotărâre preliminară și i-a dat câștig de cauză
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/05/law-gf47c55fdb_1280.jpg)
La nouă luni după ce i s-a atribuit competența în materie de trimiteri preliminare, Tribunalul Uniunii Europene a pronunțat prima sa hotărâre preliminară: cauza T-534/24 | [Gotek]. Un contribuabil croat nu va mai trebui să plătească anumite accize, pe care i le percepea abuziv Fiscul din țara sa.
55 de cauze preliminare au fost transmise Tribunalului
„O legislație națională care prevede exigibilitatea accizelor în temeiul unei livrări fictive de produse accizabile care figurează pe facturi false este incompatibilă cu dreptul Uniunii,” arată hotărârea Tribunalului Uniunii Europene (TUE).
La 1 octombrie 2024, Tribunalului i s-a transferat competența preliminară în șase materii specifice. Până în prezent, 55 de cauze preliminare au fost transmise Tribunalului.
În această primă cauză preliminară pe care Tribunalul o finalizează printr-o hotărâre, la mai puțin de nouă luni de la transmiterea cererii de decizie preliminară de către Curte, acestuia i se solicită să se pronunțe cu privire la interpretarea unor dispoziții din Directiva privind accizele.
În urma unui control fiscal, administrația croată a constatat că un întreprinzător a dedus în mod nejustificat taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe baza unor facturi false privind livrări de produse petroliere care, în realitate, nu au avut loc niciodată. În temeiul legislației naționale, administrația vamală a solicitat plata accizelor. Aceasta a considerat că întreprinzătorul a săvârșit un abuz de drept privind circulația produselor accizabile.
Instanța croată, sesizată de întreprinzător, solicită să se stabilească dacă legislația națională, astfel cum a fost interpretată de autoritățile naționale, care prevede exigibilitatea accizelor în temeiul unei livrări fictive de produse accizabile care figurează pe facturi false este compatibilă cu dreptul Uniunii.
Tribunalul Uniunii Europene a hotărât că accizele au fost aplicate din cauza unui abuz de drept
În hotărârea sa, Tribunalul dă un răspuns negativ. Acesta arată printre altele că accizele devin exigibile în momentul eliberării bunurilor accizabile pentru consum, eliberare care corespunde unei liste exhaustive de ipoteze prevăzute de directivă. Or, în speță, accizele au fost aplicate din cauza unui abuz de drept, care a implicat utilizarea unor facturi false, în timp ce produsele petroliere nu au fost livrate, situație care nu se încadrează în ipotezele menționate.
În plus, Tribunalul apreciază că, deși statele membre au un interes legitim să ia măsurile adecvate pentru a-și proteja interesele financiare, nu este mai puțin adevărat că, în materie de reglementare, competența lor, nu poate fi exercitată cu încălcarea dispozițiilor directivei.