ANAF a greșit, iar statul este bun de plată! Suma imensă pe care Ford Otosan o are de încasat, cu accesorii și dobânzi

Publicat: 10 iul. 2025, 07:29, de Marian Apipie, în Justitie , ? cititori
ANAF a greșit, iar statul este bun de plată! Suma imensă pe care Ford Otosan o are de încasat, cu accesorii și dobânzi
Foto: Ford Otosan

În plin proces de reducere a deficitului bugetar cu tot felul de pachete de măsuri, statul ar putea fi obligat să scoată din vistierie o sumă importantă. Banii ar urma să ajungă în contul Ford Otosan, compania producătoare de autovehicule cu fabrica la Craiova. Ford a contestat în urmă cu opt ani o impunere a ANAF, iar instanța i-a dat dreptate și a obligat instituția să returneze banii, cu tot cu accesorii și dobânzi.

ANAF a greșit, iar statul este bun de plată în cazul Ford Otosan

Curtea de Apel București (CAB) a decis că statul român este bun de plată în procesul dintre Ford Otosan și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Procesul datează din 2017, iar decizia a fost pronunțată în data de 8 iulie 2025. Ford a chemat în judecată atât ANAF-ul, cât și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Ministerul Finanțelor, iar statul a fost obligat să returneze companiei producătoare de autovehicule aproximativ 4 milioane de euro.

Ford Otosan a dat ANAF-ul în judecată în 2017 după ce, în urma unui control fiscal derulat în perioada 2014-2016, a fost obligată să plătească suplimentar peste 18,5 milioane de lei, potrivit craiovajust.ro. Curtea de Apel București a decis, marți, că statul a greșit și a obligat autoritățile să restituie suma, plus dobânzile aferente. Decizia nu este însă definitivă, ea mai putând fi atacată doar la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procesul deschis de Ford Otosan (Ford România SA la vremea respective – n.r.) împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală se află în al doilea ciclu procesual, după ce hotărârea inițială de fond luată de Curtea de Apel București a fost casată de Înalta Curte de Casație și Justiție în 2023, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare tot la CAB, conform sursei citate.

Ford a câștigat procesul și pe fond, dar fără dreptul de a primi și dobânzile

În primul ciclu, la fond, CAB dăduse dreptate tot companiei Ford, însă nu îi admisese și dobânda aferentă sumei care urma să fie restituită. Marți, Ford Otosan a câștigat din nou, ANAF fiind obligat să îi restituie suma de 18.552.650 lei, reprezentând TVA în valoare de 11.910.220 lei şi accesorii aferente în valoare de 6.642.430 lei și, în plus, să plătească și dobânda fiscală până la data restituirii efective. Pe lângă aceste sume, statul va achita către Ford și cheltuieli de judecată în valoare de peste 117.000 de lei, aferente ambelor cicluri procesuale.

Ford a câștigat și anularea raportului prin care i s-a impus măsura diminuării pierderii fiscale cu valoarea de 72.585.368 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile achiziţionate de la entităţi din Grupul Ford, cât şi de la colaboratori externi, considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Decizia Curții de Apel București

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. Dacă va fi exercitată, această cale de atac va fi judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Respinge excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere privind restituirea sumelor achitate ca nefondată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Finanţelor şi respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu acest pârât pentru lipsa calităţii procesuale pasive. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ANAF-Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor cu privire la capătul de cerere privind restituirea sumelor de bani achitate şi respinge acest capăt de cerere formulat în contradictoriu cu ANAF-Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor pentru lipsa calităţii procesuale pasive. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 1/06.01.2017 şi decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 113935/24.04.2017“, se arată în minuta intanței.

CAB a mai decis să anuleze în parte decizia de impunere nr. 226/14.06.2016 şi raportul de inspecţie fiscală nr. 148/14.06.2016 în ceea ce priveşte suma de 18.552.650 lei, să anuleze în parte dispoziţia de măsuri nr. 59/21.06.2016 şi raportul de inspecţie fiscală nr. 148/14.06.2016 în ceea ce priveşte măsura diminuării pierderii fiscale de 72.585.368 lei şi a obligat pârâta ANAF (subrogată în drepturile şi obligaţiile Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili) la restituirea către reclamantă a sumei de 18.552.650 lei, la care se adaugă dobânda fiscală calculată de la data achitării sumei de bani şi până la restituirea efectivă.

„Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 117.686,77 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată (fond şi recurs – primul ciclu procesual, fond-al doilea ciclu procesual). Cu drept de recurs în termen de 15 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, în caz de formulare, la Curtea de Apel Bucureşti – secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 08.07.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei“, se mai arată în minuta instanței.

Ford Otosan este noul proprietar al fabricii de autovehicule din Craiova din iunie 2022, pe care a preluat-o în urma unei tranzacții de 575 de milioane de euro. Ford Otosan este o companie cu sediul în Turcia și are ca acționari Ford Motor Co (40%) și Koc Holding (40%), restul de acțiuni fiind tranzacționate pe bursa din Istanbul.

Citește și: Locomotivele produse în România care au „rupt norii“ în Europa timp de 7 ani, în condiții extreme, se întorc acasă pentru revizie