Bolojan o primeşte pe Şoşoacă la Guvern

Publicat: 11 iul. 2025, 14:46, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan o primeşte pe Şoşoacă la Guvern
Sursă foto: George Calin - Inquam Photos

Diana Șoșoacă se întâlnește cu premierul Ilie Bolojan pentru a propune un plan de austeritate care să înceapă cu reducerea cheltuielilor din clasa politică, nu de la cetățeni, potrivit unui comunicat al S.O.S. România.

Şoşoacă, întâlnire cu Bolojan

Președinta partidului S.O.S. România, avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă, are programată vineri, 11 iulie 2025, la ora 14.00, o întâlnire oficială cu premierul Ilie Bolojan. Audiența vine în urma valului de mesaje transmise de cetățeni către Cabinetul Prim-Ministrului, potrivit unui comunicat publicat de formațiunea politică.

Potrivit S.O.S. România, întrevederea a fost solicitată în contextul măsurilor de austeritate anunțate de Guvern, care au stârnit numeroase reacții din partea populației. Mesajul transmis de partid este clar: tăierile bugetare trebuie să înceapă de la clasa politică, nu de la cetățeni.

„Tema principală: măsurile de austeritate. S.O.S. România propune un plan clar și radical, care vizează reducerea drastică a cheltuielilor statului, dar începând cu clasa politică și aparatul guvernamental, nu cu cetățeanul român de rând. Austeritatea trebuie să coboare de sus în jos – de la cei privilegiați, nu de la popor”, se arată în comunicatul transmis de formațiune.

Partidul condus de Diana Șoșoacă susține că este inacceptabil ca românii cu venituri mici să suporte povara principală a ajustărilor bugetare, în timp ce instituțiile statului și funcțiile înalte rămân neatinse. Reprezentanții S.O.S. România acuză lipsa de echitate în modul în care sunt aplicate măsurile de reducere a cheltuielilor și cer o reevaluare completă a priorităților guvernamentale.

În cadrul întâlnirii cu premierul Ilie Bolojan, Diana Șoșoacă urmează să prezinte un plan de reducere a costurilor guvernamentale, care ar include limitarea numărului de ministere, plafonarea salariilor din funcțiile de conducere, reducerea numărului de consilieri și eliminarea cheltuielilor considerate nejustificate. Totodată, lidera S.O.S. România insistă asupra unei transparențe sporite privind bugetele instituțiilor centrale și locale.

Critici la adresa guvernării

Recent, europarlamentarul Diana Șoșoacă a lansat recent o serie de critici dure la adresa Guvernului, Curții Constituționale și clasei politice, într-un interviu în care și-a exprimat nemulțumirea față de măsurile economice propuse și de menținerea privilegiilor pentru politicieni. Ea a calificat pachetul de măsuri economice al Guvernului drept un act de incompetență juridică și economică, comparându-l cu austeritatea impusă în 2009, în perioada guvernării Boc. Potrivit acesteia, actualele decizii vor afecta în primul rând cetățenii obișnuiți, iar lipsa de responsabilitate din partea celor aflați la putere este inacceptabilă.

Șoșoacă a acuzat Curtea Constituțională a României că a anulat ilegal hotărâri judecătorești prin care fostului președinte Traian Băsescu îi fuseseră retrase beneficiile, în contextul colaborării sale cu Securitatea. Ea consideră că instituția ar trebui desființată și înlocuită cu un complet specializat în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În opinia sa, CCR-ul nu mai are legitimitate și a devenit un obstacol în calea justiției și a reformei reale a statului.

Un alt punct major din discursul său a fost legat de sumele forfetare acordate parlamentarilor. Șoșoacă a afirmat că a cerut oficial eliminarea acestor sume și a propus ca parlamentarii să își desfășoare activitatea în sedii puse la dispoziție de autoritățile locale, precum prefecturi sau consilii județene. Ea susține că actualul sistem de alocare a fondurilor publice pentru birouri parlamentare este nejustificat și contribuie la risipa banului public. În acest context, a menționat că a fost ținta unor presiuni și amenințări din partea mai multor partide, inclusiv PSD, PNL, USR, UDMR și AUR, pentru inițiativele sale legate de limitarea privilegiilor parlamentarilor.

Șoșoacă insistă că austeritatea trebuie aplicată de sus în jos, începând cu reducerea cheltuielilor legate de aparatul politic și administrativ, nu cu măsuri care afectează cetățenii. Ea afirmă că este dispusă să continue lupta politică pentru reformarea profundă a sistemului și eliminarea abuzurilor și avantajelor nemeritate din structurile statului.