Investitorii Meta ajung la o înțelegere cu Zuckerberg, în valoare de 8 miliarde de dolari
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Mark-Zuckerberg-dat-in-judecata-de-investitorii-Meta.jpg)
După ce a fost dat în judecată de investitorii Meta, Mark Zuckerberg a acceptat o înțelegere în valoare de 8 miliarde de dolari. Procesul denunța modul în care compania a gestionat încălcările repetate ale confidențialității utilizatorilor Facebook. Acordul a fost anunțat chiar înainte ca procesul să continue cu cea de-a doua zi de audieri, într-un tribunal din statul Delaware.
Investitorii Meta reclamă daune uriașe după scandalul Cambridge Analytica
Potrivit BBC, procesul a fost intentat în 2018, în urma scandalului Cambridge Analytica. Atunci a ieșit la iveală faptul că datele personale ale milioane de utilizatori Facebook au fost accesate și utilizate de o firmă de consultanță politică.
Investitorii au acuzat conducerea Meta că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni aceste breșe și au cerut recuperarea a peste 8 miliarde de dolari. Suma include amenzi și cheltuieli juridice.
În dosar au fost nominalizați 11 foști și actuali directori ai companiei. Cei mai cunoscuți sunt Jeffrey Zients, fost șef de cabinet în administrația Biden, Peter Thiel, co-fondator al Palantir, și Reed Hastings, co-fondator Netflix. Fosta directoare de operațiuni Sheryl Sandberg ar fi urmat să depună mărturie, dacă nu se ajungea la o înțelegere înafara tribunalului.
Investitorii cer mai multă transparență
Meta, care nu a fost parte directă în proces, a transmis anterior că a investit miliarde de dolari în reforme privind confidențialitatea începând cu 2019. Totuși, unii experți juridici regretă că procesul nu a continuat. Un proces complet ar fi putut aduce mai multă claritate asupra deciziilor controversate ale companiei.
„Este valoros pentru societate să știe cum s-a ajuns aici și ce a mers prost, dacă au fost încălcări ale legii”, a declarat Ann Lipton, o profesoara de drept la Universitatea din Colorado.
Acordul încheiat în Delaware vine într-un moment delicat pentru marile companii tech, care resimt presiuni tot mai mari pentru transparență și responsabilitate socială.
Judecătoarea Kathaleen McCormick, care urma să se pronunțe în acest caz, este cunoscută pentru decizia din 2023 prin care a blocat pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk, ceea ce a dus la mutarea Tesla din Delaware în Texas.