Evitați sucurile dietetice! Ultimele cercetări arată că declanșează pofta de mâncare

Publicat: 25 iul. 2025, 21:40, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Evitați sucurile dietetice! Ultimele cercetări arată că declanșează pofta de mâncare

Mitul că băuturile dietetice vă pot ajuta la slăbit a fost demontat. Potrivit ultimelor cercetări, acestea pot induce confuzie în creier și pot declanșa o poftă nebună de mâncare.

Milioane de oameni consumă băuturi răcoritoare dietetice în fiecare zi pentru a reduce consumul de zahăr, a-și controla greutatea sau a face alegeri mai sănătoase. Însă noi cercetări sugerează că aceste băuturi îndulcite artificial pot face mai mult decât să satisfacă pofta de dulce: modifică în mod silențios modul în care creierul reglează senzația de foame.

Sucraloza declanșează dorința de a mânca

Îndulcitorii artificiali sunt de mult timp controversați pentru posibila lor legătură cu cancerul și sănătatea intestinală precară. Cu toate acestea, unele studii sugerează că îndulcitori precum sucraloza pot stimula regiunile creierului implicate în semnalizarea foamei, declanșând potențial dorința de a mânca.

Nu este clar dacă acest lucru duce la o creștere reală în greutate, dar ideea că băuturile răcoritoare dietetice ajută la pierderea în greutate devine din ce în ce mai complicată.

Ce face sucraloza diferit față de zahăr

Când se consumă un suc cu zahăr, corpul inițiază o serie de reacții menite să gestioneze energia. Glucoza este absorbită în fluxul sanguin, intestinul eliberează hormoni precum GLP-1 și leptina, iar pancreasul produce insulină. Împreună, aceste semnale transmit hipotalamusului, centrul de comandă al creierului care reglează foamea, că energia a ajuns, ajutându-te să te simți sătul și satisfăcut.

„Dar acest circuit de feedback se întrerupe atunci când intră în scenă îndulcitorii artificiali, precum sucraloza.

Astfel de schimbări pot fi observate prin scanări RMN funcționale care arată activitatea hipotalamusului și conexiunile sale cu alte regiuni ale creierului”, susține Kathleen Page, endocrinolog și director al Institutului pentru Diabet și Obezitate de la Facultatea de Medicină Keck a Universității din California de Sud.

Specialiștii au descoperit că băuturile îndulcite cu sucraloză cresc fluxul sanguin către hipotalamus

Echipa lui Kathleen Page a testat acest lucru administrând 75 de tineri adulți băuturi îndulcite cu sucraloză, zaharoză (zahăr de masă) sau apă plată. Specialiștii au descoperit că băuturile îndulcite cu sucraloză au crescut fluxul sanguin către hipotalamus și au dus la creșterea senzației de foame, în timp ce băuturile îndulcite cu zaharoză au redus fluxul sanguin și senzația de foame.

Și, spre deosebire de zaharoză, îndulcitorii artificiali nu au crescut nivelurile de insulină și GLP-1 din sânge. O posibilă explicație? O deconectare între gust și nutriție. Sucraloza este de sute de ori mai dulce decât zahărul, dar nu conține calorii.

Apele carbogazoase cu arome naturale, recomandate de specialiști

„Când creierul primește un semnal de dulceață, se așteaptă ca nutrienții să urmeze. Dar când aceștia nu apar, nepotrivirea poate stimula apetitul „deoarece creierul continuă să caute acel nutrient”, a declarat Page, adăugând că acest fenomen a fost observat la șoareci, care poftesc mai mult la alimente zaharoase după ce au consumat un îndulcitor artificial.

Apele carbogazoase cu arome naturale oferă o opțiune fără zahăr și fără îndulcitori, pe care unii experți o recomandă în locul băuturilor răcoritoare dietetice pentru a reduce pofta de mâncare.