„FoodCell”, biscuiții din hrișcă și zer „inventați” la Galați, premiați la „Ecotrophelia Europe 2025”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/10/WhatsApp-Image-2025-10-10-at-19.51.39.jpeg)
La concursul internațional de inovare în industria alimentară „Ecotrophelia Europe 2025”, reprezentanta României, echipa de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați a obținut „Special Prize Communication Strategy” pentru produsul „FoodCell”, biscuiții din hrișcă și zer.
Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care continuă activitatea celei mai vechi facultăți de profil din țară, înființată în urmă cu 70 de ani, este un important centru de inovare în industria alimentară. Echipele de cercetători, profesori și studenți, sunt preocupați de descoperirea unor noi tehnologii în industria alimentară, de stabilire a rețetelor unor produse din categoria „eticheta curată”, adică produse sănătoase și gustoase, din ingrediente naturale cu bogat conținut nutritiv.
De 14 ani, cercetătorii din Galați participă la concursul internațional de inovare alimentară „Ecotrophelia Europe”, la care au obținut un impresionant palmares de premii. La ediția 2025, care a avut loc la Anuga Cologne, în Germania, echipa de cercetători a obținut Premiul Special pentru Strategie de Comunicare („Special Prize Communication Strategy”) pentru rețeta produsului „FoodCell”, biscuiți obținuți din hrișcă și zer.
Potrivit decanului Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, conf dr ing Cristian Dima, la produsul „FoodCell” au mai colaborat cercetători de la Facultatea de Inginerie și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.
Rețeta a fost pusă la punct de o echipă de cercetători formată din prof. dr. ing. Daniela Borda, prof dr ing. Felicia Stan, șef de lucrări dr ing Iulia Bleoancă, șef de lucrări dr ing Corina Neagu și studenții Daniela Țiuleanu, Iulia Glugă, Daniela Stănică, Denisa Leonte și Petrișor Postolache
Biscuiții din hrișcă și zer, o gustare delicioasă, care asigură 50% din doza zilnică de proteine
„FoodCell” este o gustare proteică din biscuiți obținuți din hrișcă și cremă tartinabilă din zară (rezultată în urma fabricării untului) și proteine din zer. Această gustare destinată iubitorilor de natură, sport și aventură prezintă un excelent raport al aminoacizilor esențiali furnizând electroliți pentru refacere, fosfolipide, flavonoide cu rol antioxidant și carbohidrați cu indice glicemic scăzut.
„Produsul nostru asigură 50% din doza zilnică recomandată de proteine. Totodată, grăsimile sunt unele saturate, de calitate. Mai mult de atât, raportul de calciu și magneziu este unul optim, ceea ce ajută la rehidratare”, ne-a declarat Daniela Țiuleanu, studentă în anul 2, care face parte din echipa care a pus la punct produsul „FoodCell”
Potrivit prof. dr. ing. Daniela Borda, după ce produsul „FoodCell” a fost certificat prin premiul obținut la nivel internațional urmează etapa la finalul căreia biscuiții din hrișcă și zer vor fi găsiți în rafturile magazinelor:
„Am un avut sponsor important care a crezut în ideea transferului acestui produs pe piață. Ne dorim să vedem că se va materializa. Dar și în cazul produsului anterior a durat mai mult timp, pentru că și etapa aceasta de transfer este destul de lungă și anevoiasă. Dar sperăm că de data aceasta drumul spre raft va fi mult mai scurt”.
În ultimii 14 ani, cercetătorii din Galați au obținut un palmares impresionant la „Ecotrophelia Europe”
Potrivit decanului Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, echipele de cercetători în inovarea în industria alimentară participă de aproape 14 la competiția internațională, de-a lungul anilor obținând un palmares impresionant de premii.
„Asociația Specialiștilor în Industria Alimentară din România a realizat această competiție la nivel național încă din 2012. Fac această precizare pentru că vorbim de aproape 14 ani de când România participă la aceasă competiție și aș putea spune că avem o vitrină impresionantă de trofee.
Este foarte important de precizat că la această competiție, an de an, calitatea este din ce în ce mai mare. Sunt pe piață foarte mulți agenți economici care sponsorizează aceste proiecte pentru că în final, până la urmă, produsul se vinde”, ne-a declarat conf dr ing Cristian Dima.
Omagiu pentru profesorul Petru Alexe, care a format zeci de generații de ingineri în industria alimentară
În cadrul conferinței de presă, cercetătorii i-au adus un omagiu prof dr ing Petru Alexe, care a decedat în luna iulie și căruia multe generații de ingineri în industria alimentară îi sunt recunoscători pentru că a avut o contribuție importantă în formarea lor profesională. Profesorul Alexe este cel care a structurat după 1990 puternicul centru de cercetări de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, fiind și inițiatorul multor proiecte de cercetare.
Datorită eforturilor sale, facultatea dispune și de o modernă infrastructură de cercetare, de la laboratoare la mai multe stații tehnologice pentru prepararea produselor din carne, a lactatelor sau a berii, o stație de panificație și un departament de pescuit și avacultură, care le facilitează studenților ca încă din facultate să își formeze abilitățile de coordonare a activităților de producție din industria alimentară.
De-a lungul unei cariere de peste patru decenii, profesorul Petru Alexe a publicat peste 200 de lucrări științifice, 26 tratate de specialitate naționale și internaționale și a obținut 17 brevete de invenție, contribuind decisiv la modernizarea proceselor din industria alimentară românească.
„Ne aflăm într-un moment în care domnul profesor, de sus, ne privește, ne aplaudă, așa cum ne-a îndrumat de fiecare dată în învățăturile dumnealui. Chiar aș putea să spun, la ultimul curs la care am asistat, ne-a spus în felul următor: <<Dacă îl pui pe Dumnezeu în tot ceea ce faci, îl vei regăsi în tot ceea ce îți dorești >>. Dacă ne-am dorit să venim acasă câștigători, am adus premiul de comunicare strategică, un premiu câștigat pentru prima oară de România, acest lucru se datorează și domnului profesor și îi mulțumim din suflet pentru tot ceea ce ne-a învățat”, a spus conf dr ing Cristian Dima, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.