O familie din Vrancea a transformat o pasiune într-o afacere rară. Cultivă cel mai scump condiment din lume

Publicat: 10 nov. 2025, 13:24, de Anamaria Ionel, în LIFESTYLE , ? cititori
O familie din Vrancea a transformat o pasiune într-o afacere rară. Cultivă cel mai scump condiment din lume
O familie din Vrancea a transformat o pasiune într-o afacere rară. Cultivă cel mai scump condiment din lume. Sursa foto: facebook

Într-un sat din județul Vrancea, o familie a reușit să dea gust românesc celui mai scump condiment din lume. Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, Dorina și Claudiu Boubătrân cultivă șofran – o plantă delicată, dar de o valoare uriașă, care le-a schimbat complet viața. Un kilogram de „aur roșu” se vinde și cu 150.000 de lei.

Pasiune transformată în afacere

Povestea a început în urmă cu cinci ani, din curiozitate. Dorina și Claudiu au vrut să încerce ceva diferit, o cultură rară și pretențioasă, dar care să le aducă și satisfacții pe măsură. Astăzi, mica lor plantație din comuna Gologanu a devenit un adevărat laborator al rafinamentului.

Potrivit antena3.ro, familia Boubătrân are o plantație de 1.000 de metri pătrați, dedicată exclusiv șofranului – condimentul care a fascinat lumea prin culoarea intensă, aroma sa unică și prețul spectaculos. Un kilogram poate ajunge la 150.000 de lei, iar un singur gram costă între 20 și 30 de euro.

Pentru a obține acel gram, este nevoie de aproximativ 1.500 de flori, fiecare culeasă manual și procesată cu grijă.

„Am achiziționat bulbi aduși din Spania și am început să plantăm. Procesul de plantare este unul dificil, pentru că totul se face manual”, explică Claudiu Boubătrân.

De la floare la condiment: o muncă de bijutier

Șofranul provine din stigmatele florii de Crocus sativus, o specie care înflorește doar câteva săptămâni pe an, toamna. Fiecare floare are doar trei filamente roșii, care trebuie culese manual și uscate imediat pentru a-și păstra calitatea.

„Un șofran bun, natural, de calitatea întâi, valorează între 20 și 30 de euro gramul. Trebuie cam 1.500 de flori ca să ajungem la un singur gram”, spune Dorina Boubătrân.

Procesul de uscare este etapa cea mai delicată: dacă este făcut prea repede, condimentul își pierde aroma; dacă durează prea mult, culoarea devine ternă. Tocmai acest echilibru perfect face ca șofranul să fie considerat „aurul roșu al gastronomiei”, un ingredient folosit de secole în bucătăriile regale, dar și în medicina tradițională orientală.

Planuri mari: vin vrâncean cu aromă de șofran

Pentru Claudiu, șofranul nu este doar o afacere, ci și o sursă de inspirație. Următorul pas este să combine luxul condimentului cu tradiția vinurilor din Vrancea.

„În Vrancea sunt foarte mulți producători de vinuri și mi-aș dori să colaborez cu cineva ca să aducem ceva ce nu mai există în lume – vinurile noastre de calitate combinate cu luxul și delicatețea șofranului”, mărturisește el.

Ideea nu e doar o fantezie – în Spania și Italia există deja vinuri infuzate cu șofran, servite în restaurante de top. Claudiu speră ca Vrancea să devină prima regiune din România care aduce această asociere între artizanat și lux în gastronomia internațională.

Șofranul, între Orient și România

Originar din Orientul Mijlociu, șofranul este folosit de mii de ani atât în bucătărie, cât și în medicină. Culoarea sa intensă, gustul fin-amărui și proprietățile antioxidante îl fac indispensabil în preparate precum paella spaniolă, risotto italian sau deserturile persane.

Deși climatul României nu este ideal pentru această plantă, cultura s-a adaptat surprinzător de bine în Vrancea. Bulbii plantați în sol nisipos, bine drenat, înfloresc în fiecare toamnă, iar familia Boubătrân își primește vizitatorii curioși să descopere misterul condimentului cel mai scump din lume.

Plantația de la Gologanu este deschisă publicului, transformându-se treptat într-o mică atracție locală. Vizitatorii pot vedea procesul de recoltare, pot degusta produse cu șofran și pot afla de ce fiecare fir de culoare roșie valorează cât un fir de aur.