Baletul liberal #rezist-ent la galben și portocaliu

Publicat: 31 mai 2021, 13:34, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Baletul liberal #rezist-ent la galben și portocaliu

În plin scandal privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţ (PNRR), cei doi liderii liberali Ludovic Orban și Florin Cîțu au recurs la un teatru ieftin de a lua presiunea mediatică de pe principalii parteneri de guvernare, adică cei de la USR-PLUS.

Astfel, din senin, premierul Florin Cîțu a ieșit duminică euforic și plin de optimism din stufărișul liberal anunțând că „Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL” pentru că  „PNL are nevoie de un suflu nou, în același timp să ducă mai departe principiile liberale”.

Numai că și Orban a anunțat de mai multe ori că vrea să ducă mai departe tot principiile liberale, mai ales după smiorcăiala din decembrie 2007. Cum a dus Orban mai departe principiile liberale ne pot spune cei de la PDL, în special Vasile Blaga, care l-au susținut să ajungă președinte PNL.

Adică, pediștii și pedeliștii au devenit peste noapte liberali veritabili, schimbând tricoul portocaliu cu cel galben. Mai mult, când Orban s-a văzut la putere, primii serviți de el au fost… useriștii.

În vremea când portocaliul se amesteca cu galbenul, Florin Cîțu a ajuns senator de București în 2016 agățat de fusta Alinei Gorghiu care coabita foarte bine cu cei portocalii.

Dar, comportamentul și mesajul lui Cîțu a fost liberal doar pe hârtie, pentru că în realitate el s-a comportat ca un pedist veritabil, fiind mai apropiat de USR decât de PNL. Acum el vrea șefia PNL fiind susținut de o armată de liberali portocali școliți de Traian Băsescu.

Este vorba despre „veritabilii” liberali portocalii Gheorghe Flutur, Emil Boc, Raluca Turcan, Daniel Buda sau Lucian Bode. Mai trebuia ca pe lista susținătorilor lui Cîțu să fie Adriean Videanu, Elena Udrea, Anca Boagiu, Radu Berceanu sau Vasile Blaga ca să revedem PD/PDL din era Băsescu.

Dar, de fapt, Blaga, Berceanu și chiar Videanu sunt prezenți pe lista susținătorilor lui Cîțu prin săgețile lor, adică Rareș Bogdan, Ștefan Stoica și Virgil Popescu.

Însă, tot Blaga, Videanu și Berceanu l-au ajutat pe Șică Orban să ajungă la șefia PNL Practic, la vremuri noi, tot noi! Când Orban a luat șefia PNL pe mâna celor din PDL a fost acuzat de liberali că a trădat principiile liberale.

Acum, Orban lasă de înțeles că a fost trădat de Cîțu, adică tocmai de cel pe care el l-a numit ministru de Finanțe și premier.al României. Dar așa cum spunea Marin Preda „cine trădează va fi trădat”, dar „trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi!”