O mutație genetică rară îi ferește pe oameni de obezitate

Publicat: 13 iul. 2021, 07:00, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
O mutație genetică rară îi ferește pe oameni de obezitate
obezitate gras, diabet

Obezitatea rămâne în continuare boala secolului. La nivel mondial, numărul celor care suferă de obezitate s-a triplat față de anul 1975, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vestea bună este că oamenii de știință au identificat o grupă rară de variante de gene care îi protejează pe oameni de riscul obezității.

Descoperirea a fost făcută în urma unuia dintre cele mai cuprinzătoare studii de până acum despre genetică și obezitate, relatează The Independent.

Cercetătorii de la Regeneron Genetics Center au analizat datele genetice a peste 640.000 de oameni din Mexic, SUA și Marea Britanie pentru a găsi noi informații despre baza genetică a obezității.

Studiul a fost publicat în revista Science. S-a constatat că persoanele cu mutații rare ale genei GPR75 au un risc de obezitate redus cu 54% și, în medie, au o greutate de aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu au această variantă genetică rară.

Descoperirea ar putea explica într-o oarecare măsură de ce unii oameni sunt mai puțin susceptibili la îngrășare decât alții, deoarece studiul a constatat că doar una din 3.000 de persoane analizate a avut mutația.

„Descoperirea variantelor genetice protectoare, cum ar fi GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate complexe ca obezitatea”, a spus George D Yancopoulos, președintele Regeneron, într-un comunicat.

Descoperirea ar putea fi utilizată pentru a dezvolta medicamente pentru a ajuta pacienții care se luptă cu obezitatea.

Pentru a testa modul în care GPR75 afectează creșterea în greutate, echipa de cercetători a modificat genetic șoareci, pentru a avea o copie de lucru a genei, și a constatat că animalele au câștigat cu 44% mai puțin în greutate decât șoarecii fără această mutație, atunci când au fost hrăniți cu aceeași dietă bogată în grăsimi.